Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

EK schválila 55 miliónov eur pre najchudobnejších ľudí na Slovensku

Kategória: Spravodajstvo

Slovensko získa 55 miliónov eur z Európskej únie (EÚ) na zabezpečenie jedla a základnej materiálnej pomoci pre najodkázanejšie osoby v rokoch 2014 až 2020.

Bratislava 11. decembra (TASR) – Slovensko získa 55 miliónov eur z Európskej únie (EÚ) na zabezpečenie jedla a základnej materiálnej pomoci pre najodkázanejšie osoby v rokoch 2014 až 2020. Európska komisia (EK) totiž dnes schválila slovenský operačný program Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Ďalších 7,7 milióna eur sa na tento účel použije z národných zdrojov.
      "Vrelo vítam program FEAD pre Slovensko, ktorý ponúkne potrebné zdroje pre tých, ktorí to najviac potrebujú. EÚ je plne odhodlaná pomáhať svojim najodkázanejším občanom a ja som presvedčená, že tento program významne prispeje k ich sociálnej integrácii v krajine," uviedla komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a mobility Marianne Thyssen.
      Ako informoval Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, FEAD bude poskytovať potravinové balíčky a teplé jedlá bezdomovcom. Bude tiež dodávať potraviny získané z darov, rovnako ako balíčky so základnými hygienickými potrebami. Domácnosti odkázané na dávky v hmotnej núdzi budú hlavnými príjemcami pomoci, ktorá bude doplnená o aktivity v oblasti sociálneho začlenenia.
      Fond európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD), ktorý bol spustený v januári 2014, je významným symbolom európskej solidarity. Jeho hlavným cieľom je prelomiť začarovaný kruh chudoby a deprivácie poskytovaním nefinančnej pomoci niektorým z najviac ohrozených občanov EÚ. V rokoch 2014 až 2020 zahŕňa prostriedky v hodnote 3,8 miliardy eur.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.