Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Online časopis

Zamestnávanie zdravotníckych zamestnancov z hľadiska pracovného času

Dátum: Rubrika: Právo

Existujú rôzne skupiny zamestnancov, napríklad pedagogickí zamestnanci, zamestnanci pracujúci vo výrobe, zamestnanci pracujúci v samospráve, štátni zamestnanci, ale aj zdravotnícki zamestnanci či iné ďalšie kategórie zamestnancov. Každá z týchto skupín predstavuje osobitnú skupinu zamestnancov, pretože podmienky pre výkon ich povolania sa môžu líšiť. Je to napríklad z dôvodu, že sa na nich vzťahujú rôzne pracovnoprávne predpisy.
Výkon zdravotníckeho povolania je upravený v zákone č. 578/2004 Z.z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 578/2004 Z.z."). Zdravotnícky pracovník vykonáva svoje povolanie v pracovnoprávnom vzťahu alebo v obdobnom pracovnom vzťahu, pričom tieto vzťahy sú ovplyvnené tým, pre koho zdravotnícky pracovník vlastne vykonáva prácu. Pracovnoprávne vzťahy zdravotníckeho zamestnanca sa totiž môžu riadiť rôznymi predpismi. Tento príspevok sa venuje pracovnoprávnym vzťahom zdravotníckych zamestnancov a poukazuje na osobitné podmienky ich zamestnávania, výkonu ich práce.
Zdravotnícky pracovník
V súlade s § 27 ods. 1 zákona č. 578/2004 Z.z. sa pod pojmom zdravotnícky pracovník ­rozumie fyzická osoba, ktorá vykonáva zdravotnícke povolanie. Predmetné ustanovenie ďalej obsahuje výpočet zdravotníckych pracovníkov, medzi ktorých zaraďuje lekára, zubného lekára, farmaceuta, sestru, pôrodnú asistentku, fyzioterapeuta, verejného zdravotníka, zdravotníckeho laboranta, nutričného terapeuta, dentálnu hygieničku, rádiologického technika, zdravotníckeho záchranára, zubného technika, technika pre zdravotnícke pomôcky, optometristu, farmaceutického laboranta, maséra, očného optika, ortopedického technika, praktickú sestru - asistenta, zubného asistenta, sanitára.
Ustanovenie § 27 ods. 2 zákona č. 578/2004 Z.z. medzi zdravotníckych pracovníkov zaraďuje aj fyzickú osobu, ktorá vykonáva povolanie logopéd, psychológ, liečebný pedagóg, fyzik alebo laboratórny diagnostik v zdravotníckom zariadení, na Úrade verejného zdravotníctva SR alebo na regionálnom úrade verejného zdravotníctva.
Za zdravotníckeho pracovníka sa, v súlade s § 27 ods. 3 zákona č. 578/2004 Z.z., považuje aj profesionálny vojak, ktorý vykonáva príslušné zdravotnícke povolanie podľa § 27 ods. 1 a 2 v štátnej službe profesionálneho vojaka ozbrojených síl SR vo vojenskom zdravotníctve a spĺňa požiadavky podľa osobitného predpisu, ktorým je zákon č. 346/2005 Z.z. o štátnej službe profesionálnych vojakov ozbrojených síl Slovenskej republiky a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 144/2008 Z.z. Avšak tento zákon bol zrušený a nahradený zákonom č. 281/2015 Z.z. o štátnej službe profesionálnych vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Profesionálny vojak je, podľa § 2 ods. 2 zákona č. 281/2015 Z.z., fyzická osoba, ktorá vykonáva štátnu službu v služobnom pomere k Slovenskej republike. Profesionálnym vojakom sa rozumie aj profesionálna vojačka. Profesio­nálny vojak môže byť zdravotníckym pracovníkom, ak vykonáva zdravotnícke povolanie v štátnej službe po ustanovení do funkcie vo vojenskej odbornosti vojenské zdravotníctvo.
Aj policajti v štátnej službe môžu vykonávať povolanie zdravotníckeho zamestnanca. Vyplýva to napríklad z ust. § 102b ods. 1 zákona č. 73/1998 Zb. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície v znení neskorších predpisov, ktoré vo vzťahu k policajtovi, ktorý je zdravotníckym pracovníkom, odkazuje na § 27 ods. 1 zákona č. 578/2004 Z.z.
Čiže aj policajt ako fyzická osoba, ktorá je v služobnom pomere podľa zákona č. 73/1998 Z.z. a vykonáva štátnu službu v služobnom úrade, môže byť zdravotníckym pracovníkom podľa zákona č. 578/2004 Z.z.
Predpisy, ktorými sa môžu riadiť pracovnoprávne vzťahy zdravotníckych zamestnancov
Zákonom č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon č. 552/2003 Z.z.") a subsidiárne zákonom č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov (ďalej len "Zákonník práce"):
O výkon práce vo verejnom záujme zdravotníckeho zamestnanca podľa zákona č. 552/2003
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály