Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Asociácia GENAS verí, že prejdú plánované zmeny v liekovej politike

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

 Bratislava 16. februára (TASR) - Asociácia pre generické a biosimilárne lieky GENAS víta pripravované zmeny v liekovej politike, ktoré majú upraviť aj podmienky vstupu generických a biosimilárnych liekov. Verí, že novelu zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov schvália. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré TASR poskytla prezidentka asociácie Terézia Szádocka.

 "Veríme, že ministerstvom predložená verzia novely bude v najbližších týždňoch schválená s navrhnutou platnosťou od 1. mája 2022 a prinesie pacientom požadovanú lepšiu dostupnosť liekov," uviedla Szádocka. Priblížila, že ministerstvo zdravotníctva prizvalo do diskusie k pripravovanej novele viaceré dotknuté subjekty vrátane asociácie GENAS. Tá víta pripravenú novelizáciu zákona, najmä návrh zmien vo vzťahu k zneniu, účinného od januára 2018.
Odvtedy platí aj tzv. trojprahový vstup pre generické a biosimilárne lieky vstupujúce na slovenský trh. Ministerstvo chce novelou, ku ktorej sa v januári skončilo medzirezortné pripomienkové konanie, vstup zmeniť na jednoprahový. Plánuje aj zavedenie automatickej revízie úhrad. To podľa rezortu zabezpečí, aby tieto lieky vstupovali do systému rýchlejšie a jednoduchšie a boli reálne dostupné pre pacientov.
Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) koncom minulého roka v analýze poukázal, že slovenské zdravotníctvo by prostredníctvom opatrení v oblasti generických a biosimilárnych liekov mohlo ušetriť 40 miliónov eur. GENAS na potrebu zmeny legislatívy upozorňoval viackrát. Vlani asociácia poukázala, že už niekoľko rokov sa zaznamenáva klesajúci trend vstupu generických a biosimilárnych liekov na slovenský trh v dôsledku legislatívy v oblasti cenotvorby a liekovej politiky.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.