Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Komora medicínsko-technických pracovníkov kritizuje zvyšovanie platov sestier

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská komora medicínsko-technických pracovníkov (SK MTP) je znechutená zvyšovaním platov sestier s pokročilou praxou, vyšším vzdelaním a kompetenciami.

Bratislava 13. decembra (TASR) - Nepáči sa jej, že ostatným pracovníkov v zdravotníctve sa platy neupravujú.
      Komora dlhodobo žiada zvýšenie výšky mzdy pre zdravotníckych pracovníkov s vysokoškolským vzdelaním druhého stupňa. Jej šéfka Janka Strápková poukazuje, že zdravotnícky laborant s päťročnou atestáciou má mzdu vo výške 0,96-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v slovenskom hospodárstve spred dvoch rokov. Pripomína, že laboratórny diagnostik, ktorému stačí osvedčenie na výkon práce, má koeficient 2,1.
      "Žiadosti na vyrovnanie tohto nepomeru Ministerstvo zdravotníctva SR vytrvalo odmieta riešiť a s komorou nespolupracuje. Možno ak si pán minister prečíta túto správu v novinách, pochopí, že všetci zdravotnícki pracovníci majú rovnaké práva na spoluprácu a riešenie ich problémov," skonštatovala Strápková.
      Sestry s najmenej päťročnou praxou, vyšším vzdelaním a kompetenciami budú od júla budúceho roka dostávať vyššie mzdy, schválili nedávno poslanci v parlamente v novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Pôjde najmenej o 1,00-násobok priemernej mesačnej mzdy. Novela zákona nie je podľa rezortu zdravotníctva komplexná úprava systému odmeňovania. Ministerstvo avizovalo, že nepracuje len na úprave kompetencií sestier, ale komplexne na zmene právomocí zdravotníckych pracovníkov. Následne sa má debatovať aj o platoch.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.