Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na mestskom úrade je prvý verejne dostupný defibrilátor

Kategória: Spravodajstvo

Liptovskomikulášska samospráva umiestnila do priestorov Centra služieb občanov na tamojšom mestskom úrade nový defibrilátor.

Liptovský Mikuláš 12. júna (TASR) - Liptovskomikulášska samospráva umiestnila do priestorov Centra služieb občanov na tamojšom mestskom úrade nový defibrilátor. Ide pritom o prvý verejne dostupný prístroj na záchranu ľudského života, ktorý sa v meste nachádza. Defibrilátor je prenosný, radnica ho preto môže využívať aj na rôznych spoločenských podujatiach.
      Primátor Ján Blcháč pripomenul, že aj Liptovský Mikuláš zachytil európsky trend umiestňovania defibrilátorov do priestorov, kde je väčšia koncentrácia verejnosti. "Každý z nás môže pomôcť v núdzi o život, netreba len nečinne čakať na záchranné zložky. Bodaj by sme ho nikdy použiť nemuseli, ale podstatné je, že ho pre ten nešťastný prípad máme," skonštatoval.
      Iniciátorom myšlienky je dlhoročný záchranár a poslanec liptovskomikulášskeho mestského zastupiteľstva Miroslav Neset, podľa ktorého je defibrilátor určený pre laickú verejnosť. Používa sa jednoducho, podľa hlasovej pomoci. "Videl som veľa nešťastia pre stratené minúty, keď záchrana je ešte len na ceste. Keby bol poruke tento prístroj, život by v mnohých prípadoch neskončil," vysvetlil Neset.
      Doplnil, že pre záchranára je po príchode k pacientovi veľmi výhodné, že už je napojený na defibrilátor, pretože ten slúži aj na monitoring rytmu človeka. Záchranár teda vidí, ako mu funguje srdce a vie, čo má robiť ďalej. "Z úradu zaškolíme 15 zamestnancov, ktorí budú mať na jeho použitie aj certifikát," ozrejmil primátor s tým, že v čase zatvorenia budovy bude defibriátor k dispozícii mestským policajtom.
      "Prístroj pracuje v dvoch režimoch. Prvý upozorní človeka na to, že výboj potrebný nie je a treba pokračovať v resuscitácii, teda v oživovaní. Alebo prístroj rozpozná, že výboj je potrebný, upozorní človeka, aby stlačil blikajúce tlačidlo, odstúpil a výboj nastane. Ľudia sa tak naozaj nemusia báť, že by nejakým spôsobom ublížili pacientovi, pretože o potrebe výboja nerozhodujú oni," vysvetlil regionálny supervízor spoločnosti Falck František Glončák.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.