Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Nemocnica dostala od Nadácie Križovatka monitory dychu novorodencov

Kategória: Spravodajstvo

Novorodenecké oddelenie nemocnice Svet zdravia Galanta má od začiatku tohto týždňa desať nových monitorov dychu pre novorodencov.

Galanta 19. decembra (TASR) - Je to dar Nadácie Križovatka, ktorá chce takto pomôcť predchádzať syndrómu náhleho úmrtia dojčiat (SIDS).
      "Monitory dychu nám pomáhajú v skoršom čase odhaliť u novorodenca problém s dýchaním. Vďaka novým desiatim monitorom dokážeme posilniť potenciál, ktorý máme a monitorovať každé dieťa, ktoré sa v našej nemocnici narodí," uviedol riaditeľ nemocnice Svet zdravia Galanta Marián Haviernik. 
      Nadácia Križovatka sa snaží monitormi vybaviť všetky pôrodnícke oddelenia a jednotky intenzívnej starostlivosti v nemocniciach na Slovensku. Riaditeľka nadácie Táňa Tomasch vysvetlila, že monitory dychu sú jedinou účinnou pomôckou pri prevencii SIDS. Kontrolujú dýchanie dieťaťa a pokiaľ príde k jeho zlyhaniu, upozornia na to zvukovým a svetelným signálom.
      "Nepravidelné dýchanie alebo dokonca zástava dychu môže u dieťaťa nastať počas prvého roku života. V niektorých prípadoch zlyhanie dychu súvisí so SIDS, diagnózou, ktorú lekári stanovia, žiaľ, až po smrti dieťaťa," uviedla Tomasch s tým, že SIDS spôsobuje náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov zástavou dychu v spánku, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov.
      Príčina syndrómu nie je doposiaľ jasná, pravdepodobne ide o poruchu riadenia dychovej činnosti, ktorá vzniká už v tehotenstve. Medzi hlavné rizikové faktory patrí fajčenie matky i nižšia pôrodná hmotnosť dieťaťa. "Aj akékoľvek sťaženie dýchania dojčiat sa môže prejaviť ako rizikový faktor, napríklad prikrývky alebo hračky cez tvár bábätka, prehriatie dieťaťa či prekážky v dýchacích cestách. Tiež každé oslabenie detského organizmu - infekčné choroby, horúčky či zvracanie, a najmä choroby dýchacích ciest, zvyšujú riziko SIDS," informovala Tomasch.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.