Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Podľa eurokomisie malo COVID až 80 percent Európanov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Euractiv.sk

Blok vstupuje do post-pandemickej fázy, s ktorou končí aj núdzový stav. Hlásenie ďalších prípadov nákazy preto už nebude potrebné.

Európska komisia uviedla, že podľa odhadov sa 60 až 80 percent európskej populácie nakazilo počas pandémie ochorením COVID-19. Hoci oficiálne nahlásených prípadov bolo približne 30 percent populácie, eurokomisia predpokladá, že ich počet dosiahol 350 miliónov.

Vzhľadom na prechod do „normálu“ zvyšujú teraz vlády členských krajín EÚ imunizáciu najmä detskej populácie, uviedla európska exekutíva. Komisia rovnako naznačila, že zvažuje plány na masívnejší vývoj antivirotík.

V dokumente, ktorý načrtáva stratégiu pre fázu po ukončení núdzového stavu počas pandémie, vyzval Brusel vlády, aby pokračovali v presadzovaní imunizácie neočkovaných, najmä detí, a to ešte pred začiatkom nového školského roka na jeseň.

Miera zaočkovanosti je v súčasnosti u detí vo veku od 5 do 9 rokov nižšia ako 15 percent, čo je najmladšia veková skupina, pre ktorú boli v Európe povolené vakcíny proti COVID-19. Tínedžerov vo veku 15 až 17 rokov bolo oproti tomu zaočkovaných až 70 percent.

Viac v texte EURACTIV.com.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.