Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zoradiť podľa:

Zoradiť podľa:

Spravodajstvo - Apríl 2012

Doplatky za lieky podľa dodávateľov liekov stúpnu

Kategória: Spravodajstvo

Rozhodnutia ministerstva zdravotníctva v praxi znamenajú, že od júla 2012 budú zdravotné poisťovne platiť za lieky opäť menej, na druhej strane sa však dramaticky zvýšia doplatky zo strany pacientov. V niektorých prípadoch až o 600 percent.

Zdravotným poisťovniam zisk podľa Zvolenskej nepatrí

Kategória: Spravodajstvo

BRATISLAVA 29. apríla (SITA) - Hoci Programové vyhlásenie vlády SR, ktoré prijala vláda v piatok, výslovne nehovorí o zákaze zisku zdravotným poisťovniam, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská v sobotu v diskusnej relácii Sobotné dialóg...

ANS žiada, aby odvody za poistencov štátu boli 5%

Kategória: Spravodajstvo

Na prechodnú stabilizáciu súčasnej kritickej situácie v zdravotníctve Asociácia nemocníc Slovenska žiada vládu, aby uvoľnila rezervu 50 miliónov eur zo štátneho rozpočtu, zároveň však upozorňuje, že ani to nebude stačiť na pokrytie vyšších p...

Sestry by podľa ombudsmanky na súdoch uspeli

Kategória: Spravodajstvo

Sestry sa podľa Jany Dubovcovej môžu individuálne alebo hromadne obrátiť na súd so žalobami o doplatenie mzdy či neplatnosti právneho úkonu.

Hodinová cena práce bola v EÚ vlani 23,1 eura

Kategória: Spravodajstvo

Priemerná hodinová cena práce na Slovensku bola vlani iba 8,4 eura. Bola mierne vyššia ako v Maďarsku (7,6 eura) a Poľsku (7,1 eura) ale nižšia ako v Českej republike (10,5 eura).

Umelých prerušení tehotenstva je čoraz menej

Kategória: Spravodajstvo

Kým v roku 1990 ich podstúpilo 47 901 žien, o desať rokov neskôr to bolo 16 580 žien a v roku 2010 už len 9 299 žien, vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI).

SLÚŠ žiada zvýšiť odvody za poistencov štátu

Kategória: Spravodajstvo

Únia špecialistov považuje za neprijateľné, aby výšku minimálnych platov v súkromných ambulanciách určoval zákon, pokiaľ sa zákonom nezabezpečí aj minimálny príjem.

Štátna VšZP dala vlani na nemocnice menej peňazí

Kategória: Spravodajstvo

Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa síce v poslednom období nemocniciam niekoľkokrát pridala na vykrytie vyšších platov lekárov a sestier, v minulom roku však na ne medziročne minula celkovo o takmer 8 % menej peňazí.

MZ predložilo ďalšiu novelu zákona o liekoch

Kategória: Spravodajstvo

Rezort pod vedením exministra Ivana Uhliarika už pritom jednu novelu uvedeného zákona predložil, a to koncom januára tohto roku. Legislatíva sa však nedostala ani na rokovanie vlády.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.