Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ANS a odborári vyzvali vládu, aby riešila kritickú situáciu v nemocniciach

Kategória: Spravodajstvo

Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) spolu so zdravotníckymi a lekárskymi odborármi vyzývajú vládu SR, aby sa venovala situácii, ktorá vznikla v regionálnych nemocniciach pre zákonné zvýšenie miezd zdravotníkov. Súčasný stav označili za kritický.

Bratislava 11. februára (TASR) – Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) spolu so zdravotníckymi a lekárskymi odborármi vyzývajú vládu SR, aby sa venovala situácii, ktorá vznikla v regionálnych nemocniciach pre zákonné zvýšenie miezd zdravotníkov. Súčasný stav označili za kritický.
      Asi 60 malým a stredným nemocniciam, ktoré ANS združuje, chýba približne 20 miliónov eur a o prácu môžu prísť tisíce ľudí. "Pod tlakom týchto dopadov, ktoré neboli zodpovedajúcim spôsobom kompenzované úpravou príjmov nemocníc, hrozí v nemocniciach prepúšťanie pracovníkov v rozsahu do 2000 zamestnancov," napísali v stanovisku. Spomínané nemocnice majú okolo 20.000 zamestnancov. Prezident ANS Marián Petko nevylúčil, že môže dôjsť aj k deleniu úväzkov pre sestry či kráteniu úväzkov u všetkých zamestnancov.
      Petko v utorok (10.2.) po rokovaní odvetvovej tripartity na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR povedal, že väčšina nemocníc sa pripravuje na krízový režim a čaká, ako dopadnú rokovania do konca februára. ANS by v priebehu tohto mesiaca mala absolvovať rozhovory so súkromnými poisťovňami, ktoré by im mohli uvoľniť viac peňazí.
      Súkromné poisťovne po poslednom rokovaní s ANS prostriedky nenavýšili, možné zvýšenie podmieňovali uvoľnením peňazí z 50-miliónovej rezervy v štátnom rozpočte pre kapitolu zdravotníctva. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) navýšila prostriedky len na prvý kvartál tohto roka.
      Ministerstvo financií nedávno pre TASR uviedlo, že vo verejnom zdravotníctve by sa nemali kumulovať ďalšie dlhy. "Nie je vhodné, aby v bilancii rozpočtu vznikal negatívny vplyv z titulu hospodárenia zdravotníckych zariadení a zároveň by sa čerpali spomínané výdavky," reagovalo. Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že peniaze pre zdravotníctvo hľadá, no kým sa nepodarí získať viac peňazí do rozpočtu, regionálne nemocnice majú pristúpiť k racionalizačným opatreniam.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.