Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Imunitu môže oslabiť aj šport s nedostatočnou regeneráciou

Kategória: Spravodajstvo

Imunitný systém a obranyschopnosť proti vírusom a baktériám ovplyvňujú rôzne faktory vrátane fyzickej aktivity.

Bratislava 15. júna (TASR) -  „Rekreačný šport alebo primerané krátkodobé telesné cvičenie trikrát až štyrikrát do týždňa v trvaní 15 - 60 minút má na imunitný systém stimulačné účinky. Prípadne jeho aktivity výraznejšie neovplyvňuje,“ vysvetľuje klinická imunologička a alergiologička Katarína Bergendiová.  Avšak dlhotrvajúci a intenzívny tréning, ktorý je súčasťou vrcholového alebo výkonnostného športu a vykonáva sa viac ako päťkrát za týždeň bez dostatočnej regenerácie, môže oslabiť imunitu a spôsobiť zníženú obranyschopnosť jedinca.
      Po náročnej fyzickej záťaži vzniká krátkodobé prechodné obdobie zníženej imunitnej odolnosti, takzvané imunosupresívne okno. V závislosti od dĺžky a intenzity záťaže môže trvať približne tri až 12 hodín. „Pri nedostatočnej regenerácii a opakovanej zníženej odolnosti jedinca dochádza k takzvanému prekrytiu otvorených okien, a tým k výraznému zníženiu imunitnej odolnosti organizmu,“ tvrdí Bergendiová. „Vrcholový výkon šprintéra na 100 metrov nevyvolá zásadnejšie zmeny v jeho imunitných ukazovateľoch, kým u vytrvalca po dobehnutí maratónu možno pozorovať pretrvávanie obdobia oslabenej imunitnej odolnosti aj niekoľko dní,“ dodala.
      Zníženie imunity, ktoré vzniká u vrcholových alebo výkonnostných športovcov, vykonávajúcich dlhodobo nadmerný tréning, sa môže podľa odborníčky prejaviť nielen častejšími infekciami horných dýchacích ciest, ale aj dlhodobými vírusovými alebo parazitárnymi infekciami. Tiež letargiou, depresiou, spavosťou, nočným potením, bolesťami svalov a zvýšeným výskytom svalových zranení.
      Zlepšiť imunitu podľa Bergendiovej možno úpravou tréningového procesu, zabezpečením dostatočného času na regeneráciu a výberom vhodného dietetického režimu s vyváženým prísunom proteínov, sacharidov a tukov. Obmedzovanie sacharidov a živočíšnych tukov môže spôsobiť vyššie riziko infekcií, ale aj svalových zranení. Pre správnu funkciu imunitného systému je dôležitý aj dostatočný prísun železa, selénu a zinku, vitamínu C a D.
      Imunitný systém ovplyvňuje aj duševná rovnováha. Množstvo stresu a silný psychický nátlak môžu oslabiť imunitu organizmu. Na druhej strane, napomáha dodržiavanie správnej životosprávy pomocou piatich S: zdravá strava, dostatok spánku, dostatok smiechu, šport a spokojný život v kruhu svojich blízkych.
      „Dnes dokonca hovoríme o jednom neuro-endokrinno-imunitnom supersystéme, ktorý má za úlohu chrániť náš organizmus pred vplyvom vonkajšieho prostredia, ale aj pred zmenami v našom tele,“ prízvukuje lekárka.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.