Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Mzdy lekárov sa od nového roka definitívne zvýšia

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Novelu zákona č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve, ktorou sa mení aj zákon 341/2022, schválil dnes parlament v skrátenom legislatívnom konaní. Vláda legislatívnu zmenu schválila včera. Zmena zákonov má zabezpečiť stiahnutie hromadných výpovedí lekárov, ale aj zamedziť poklesu záujmu o štúdium v oblasti zdravotníctva, či zabrániť odchodu zdravotníkov zo systému a do iných štátov.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v súvislosti s novelou zákona uviedol, že rokovania boli síce dlhé a náročné, ale výsledok je veľmi pozitívny: „Bez zdravotníckych pracovníkov nie je možné fungovanie zdravotníctva nikde vo svete. Som rád, že lekári dostanú platy, aké si za svoju náročnú prácu zaslúžia, a pevne verím, že sa situácia v zdravotníctve aj týmto krokom nielen zastabilizuje, ale v blízkej budúcnosti aj zlepší. Naši lekári tak nielen môžu stiahnuť výpovede, ale  dostať novú motiváciu pre ešte lepšie výsledky v starostlivosti o pacientov, ktorí by zmeny k lepšiemu mali pocítiť už čoskoro.“

Čo novela konkrétne prináša:

1/ Lekárom bez špecializačného štúdia, ktorí po štúdiu nastupujú na výkon povolania v zariadeniach ústavnej zdravotnej starostlivosti alebo ambulancií záchrannej zdravotnej služby, sa základný koeficient zvyšuje zo súčasných 1,25 eur na 1,50 eur. Týmto koeficientom sa nástupný plat lekára po štúdiu stáva konkurencie schopný krajinám V4. Neatestovaným lekárom sa má za každý rok praxe zvýšiť plat o 0,015-násobok z priemernej mzdy.

2/ Koeficient minimálnej mzdy atestovaných lekárov bude od 1. januára 2023 2,5-násobok priemernej mzdy. Okrem toho sa má zvyšovať podľa odpracovaných rokov praxe – atestovaným lekárom o 0,025-násobok po dobu 30 rokov. Od 1. januára 2025 sa má atestovaným lekárom zvýšiť koeficient za odpracované roky na 0,03-násobok priemernej mzdy po dobu 30 rokov.

3/ Zdravotníckemu pracovníkovi sa do počtu odpracovaných rokov započítava aj doba výkonu zdravotníckeho povolania v rozsahu získaného vzdelania, ktoré vykonával ako zdravotnícky pracovník u poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v inom štáte, ako aj obdobie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky a obdobie ďalšej materskej dovolenky alebo ďalšej rodičovskej dovolenky  v rozsahu maximálne 6 rokov.

V rámci pozmeňovacieho návrhu predneseného v pléne NR SR prešla aj ďalšia výrazná zmena. Odpracované roky praxe sa budú od 1.1.2023 započítavať všetkým zdravotníckym povolaniam až do 30 rokov, a to konkrétne za každý rok praxe 0,01-násobok priemernej mzdy.

Rezort zdravotníctva bude naďalej pracovať aj na realizácii siedmich bodov memoranda, ktoré v stredu podpísal premiér Eduard Heger a minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský so zástupcami Lekárskeho odborového združenia a ktoré zaväzuje pripraviť a realizovať dôležité reformy, zmeny a míľniky v ceste za výrazným skvalitnením  poskytovania zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.