Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na Slovensku zomierajú niektorí zbytočne, treba tlačiť na prevenciu

Kategória: Spravodajstvo

Ročne zomrie na Slovensku asi 2000 ľudí, ktorých úmrtie sa dalo odvrátiť. Príčinou je podľa štatistík zanedbaná prevencia i nedostatočná zdravotná starostlivosť.

Bratislava 17. mája (TASR) - Ročne zomrie na Slovensku asi 2000 ľudí, ktorých úmrtie sa dalo odvrátiť. Príčinou je podľa štatistík zanedbaná prevencia i nedostatočná zdravotná starostlivosť. Poukázala dnes na to Darina Sedláková, riaditeľka Kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku.
      Slovensko je v rebríčku odvrátiteľnej úmrtnosti spolu s Estónskom a Maďarskom na chvoste vyspelých krajín OECD. Výsledky Poľska a Česka sú lepšie minimálne o tretinu. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) už avizoval, že za jeho pôsobenia by chcel tieto nepriaznivé štatistiky zmeniť. Za takéto číslo môžu podľa neho zanedbané systémové zmeny. Drucker by chcel do roku 2020 znížiť zbytočnú úmrtnosť o polovicu.
      "Neviem, či je možné to dosiahnuť v priebehu jedného funkčného obdobia, ale môžu sa nastaviť všetky mechanizmy, ktoré k tomu dokážu viesť," povedala pre TASR Sedláková na konferencii Union zdravotnej poisťovne. Musí podľa nej fungovať sekundárna prevencia. Štát by mal v tomto na pacientov viac apelovať, myslí si.
      Dôležité sú podľa nej skríningy, absolvovanie gastroenterologických vyšetrení, návšteva mamografie či pravidelná návšteva gynekologických ambulancií. "Preventívnymi prehliadkami možno odhaliť prvotné štádiá ochorení, z ktorých sa pacient dokáže vyliečiť," upozornila Sedláková. Niektorí však prídu k lekárovi často až v pokročilých štádiách.
      Na preventívne prehliadky chodí menej ako 50 percent Slovákov, špeciálne vyšetrenia absolvuje asi 30 percent, uviedla Sedláková. Ideálne by podľa nej bolo, aby pravidelné "preventívky" absolvovalo minimálne 60 percent ľudí. Podobné štatistiky vykazujú i najvyspelejšie krajiny.
      Populácia starne a trápia ju chronické ochorenia, poukázala Sedláková. Ľudia trpia najmä kardiovaskulárnymi, onkologickými či metabolickými ochoreniami. "Už dnes žije na Slovensku asi 900.000 ľudí nad 64 rokov," upozornila. Preto je dôležité sústrediť sa i na dlhodobú starostlivosť o pacienta. Drucker nedávno novinárom povedal, že by mohlo dôjsť k transformácii niektorých oddelení v nemocniciach. V systéme mu chýbajú chronické doliečovacie lôžka.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.