Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Na vysoký krvný tlak sa lieči len malá časť pacientov, upozorňuje odborník

Kategória: Spravodajstvo

Artériová hypertenzia je najvýznamnejší rizikový faktor predčasnej úmrtnosti a invalidity.

Bratislava 17. mája (TASR) -  "Vieme ho však ovplyvniť prevenciou a liečbou," pripomína profesor Robert Hatala, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre kardiológiu. Upozorňuje pritom, že viacerí Slováci o svojej diagnóze nevedia.
      V krajinách strednej Európy trpí vysokým krvným tlakom podľa jeho slov takmer 50 percent dospelej populácie. "Na Slovensku máme teda okolo dva milióny osôb s hypertenziou. Ako vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), systematicky liečených je len malá časť pacientov," povedal Hatala. Sledovaných je približne 200.000 ľudí.
      "To je alarmujúce zistenie a tu treba hľadať hlavnú príčinu veľmi nepriaznivého postavenia Slovenska v množstve odvrátiteľných úmrtí, ktorým vie súčasná medicína predchádzať. Ročne u nás predčasne zomiera takmer 5000 osôb pre ochorenia srdca a ciev, vrátane mozgových príhod. Neliečený vysoký krvný tlak – aj bez dramatických príhod - postupne a v tichosti ničí najmä srdce, obličky a mozog," uviedol Hatala.
      Tieto zistenia sú podľa jeho slov o to smutnejšie, že hypertenziu možno kvalitne liečiť a na Slovensku je široko dostupné celé spektrum potrebných liekov. Hlavné problémy manažmentu hypertenzie na Slovensku vidí najmä v epidémii obezity a nedostatku fyzickej aktivity ako významných ovplyvniteľných faktorov vzniku ochorenia, nedostatočnom povedomí laickej verejnosti o závažnosti vysokého krvného tlaku, ako aj v nedostatočnej liečebnej disciplíne pacientov.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.