Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Najviac kúpeľov na Slovensku lieči pohybové a nervové choroby

Kategória: Spravodajstvo

Zdravotné poisťovne pri schvaľovaní kúpeľných návrhov nechávajú na pacientovi, aby si vybral konkrétne kúpeľné zariadenie, v ktorom chce absolvovať liečbu.

Bratislava 5. augusta (TASR) -  „Podmienkou je, že kúpeľné zariadenie má zmluvu s poisťovňou a je vhodné pre pacienta z hľadiska jeho zaradenia do indikačnej skupiny na kúpeľnú liečbu,“ uviedla pre TASR Zuzana Štukovská z komunikačného referátu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Spolu s informáciou o schválení kúpeľného návrhu zdravotné poisťovne pacientovi posielajú aj zoznam kúpeľov, s ktorými majú uzavretú zmluvu o poskytovaní a úhrade navrhovanej kúpeľnej starostlivosti. 
      „Na Slovensku je najlepší vyber kúpeľov na choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby,“ zhodnotil PR špecialista zdravotnej poisťovne Dôvera Matej Štepianský. Podľa hovorcu Union zdravotnej poisťovne Mateja Neumanna ide o kúpele, ktoré liečia na tieto diagnózy dospelých pacientov. Doplnil, že na Slovensku je dobrý výber kúpeľov tiež pre pacientov s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest.
      Kompletný zoznam liečebných kúpeľov na Slovensku, ktoré môžu poskytovať kúpeľnú starostlivosť v jednotlivých indikáciách, je dostupný na internetovej stránke Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR . Slovenské kúpele liečia široké spektrum diagnóz a zástupcovia zdravotných poisťovní na Slovensku nemajú informáciu o tom, že za kúpeľnou liečbou nejakej konkrétnej choroby by pacienti museli cestovať do zahraničia. Podľa zoznamu MZ SR sa choroby pohybového ústrojenstva liečia v 19 prírodných liečivých kúpeľoch a kúpeľných liečebniach po celom Slovensku. Pacienti s nervovými chorobami majú na výber zo 16 kúpeľov. 
      Okrem toho kúpele na Slovensku poskytujú aj liečbu onkologických chorôb, chorôb obehového a tráviaceho ústrojenstva, chorôb z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulóznych chorôb dýchacích ciest, chorôb obličiek a močových ciest. Tiež duševných chorôb, kožných ochorení a gynekologických chorôb. Samostatnú a najrozsiahlejšiu kategóriu v zozname MZ SR tvoria choroby z povolania, ktoré však zodpovedajú indikáciám z ďalších kategórií. Liečbu najväčšieho spektra diagnóz podľa ministerstva poskytujú Bardejovské kúpele a Slovenské liečebné kúpele Turčianske Teplice.
      Štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) ukazujú, že v roku 2018 boli deti najčastejšie, v 53 percentách prípadov, v kúpeľoch pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest. Dospelí zasa boli najväčšmi, v 70 percentách pobytov, liečení na choroby pohybového ústrojenstva. 
      Čo sa týka zahraničných pacientov, najviac (viac ako 41 percent) ich prichádza do slovenských kúpeľov z Česka, potom z Nemecka (viac ako 13 percent) a Izraela (13 percent).

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.