Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Novorodenecké oddelenie FNsP dostalo kryty na inkubátory aj obliečky

Kategória: Spravodajstvo

Dobrovoľníčky zo skupiny Pomôžme predčasne narodeným detičkám darovali novorodeneckému oddeleniu Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline vlastnoručne ušité špeciálne kryty na inkubátory a obliečky do postieľok novorodeniatok.

Žilina 6. marca (TASR) -  TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.
      "Kryty na inkubátory slúžia na spríjemnenie prostredia a stíšenie priameho svetla, ktoré by mohlo dopadať na nedonosených novorodencov. Tí potrebujú maximálny pokoj bez rušivých podnetov, medzi ktoré patrí práve aj ostré svetlo. Zakrytím inkubátora tak imitujeme pokračovanie vývoja v maternici," uviedla primárka novorodeneckého oddelenia FNsP Žilina Katarína Jackuliaková s tým, že každoročne ošetria na jednotke resuscitačnej starostlivosti vyše sto detí, z ktorých je približne 70 percent práve v inkubátoroch.
      Podľa vedúcej sestry novorodeneckého oddelenia Amálie Krkoškovej okrem krytov na inkubátory na oddelení využijú aj ručne šité podhlavníky do vankúšov a obliečky, ktoré im dobrovoľníčky darovali. "Podhlavníky do vankúšov používame pod hlavičku detí a keďže sa často vymieňajú a perú, postupne sa ničia a musíme ich nahradiť novými. Táto pomoc je teda veľmi vítaná. Dostali sme aj obliečky na vankúše, ktoré sú pestré, veselé a vytvoria v postieľkach príjemný dojem," podotkla Krkošková.
      Skupina Pomôžme predčasne narodeným detičkám funguje na Facebooku zhruba päť rokov a združuje obetavé ženy z rôznych regiónov Slovenska. "Myslím, že každá naša mama má nejakú skúsenosť. Či už mala nedonosené dieťatko alebo sa v rodine vyskytol nejaký podobný prípad a takýmto spôsobom sa chce poďakovať za starostlivosť alebo určitým spôsobom odvďačiť. Oslovujeme vrchné sestry z novorodeneckých oddelení, či už je to Žilina, Prešov, Michalovce, Humenné, Košice, Trenčín alebo Bratislava, a ponúkame im prácu našich šikovných rúk. Nie sme oficiálne združenie, sme len matky, ktoré dobrovoľne pomáhajú," vysvetlila členka skupiny Mária Drábiková.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.