Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Obstarávanie prác pre nový pavilón DKC stále trvá

Kategória: Spravodajstvo

Národný ústav srdcových a cievnych chorôb vyhlásil verejné obstrávanie na stavebné práce a zariadenie ešte koncom minulého roka.

BRATISLAVA 10. augusta (SITA) - Lepšia starostlivosť o detských pacientov s chorobami srdca, viac lôžok a kratšie čakacie lehoty na operácie, to všetko má priniesť nový pavilón detského kardiocentra (DKC) pri Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH). Centrum v súčasnosti funguje v priestoroch Detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch. Pod NÚSCH patrí od roku 2009.

Projekt nie je žiadnou novinkou, predstavený bol ešte v roku 2010, prvotné predpoklady hovorili o tom, že nové kardiocentrum by mohlo prijať malých pacientov už koncom roka 2012. Rok po tomto termíne začal ústav ešte len hľadať firmu, ktorá pavilón postaví. “Výstavbu muselo odsúhlasiť Ministerstvo zdravotníctva SR, čo sa stalo uznesením na jeseň roku 2012. Potom nasledovalo množstvo rokovaní, "kolotoč" zákonných postupov až po vyhlásenie verejnej súťaže,“ uviedla hovorkyňa ústavu Dobroslava Krajačičová. 

Stavebný ruch však nebude len pri výstavbe kardiocentra, NÚSCH sa plánuje pustiť aj do prístavby diagnostického centra, ktoré taktiež zamýšľa už niekoľko rokov. Ústav začal hľadať dodávateľov stavebných prác i zdravotníckej techniky v decembri minulého roka. Celý projekt je stále v procese verejného obstarávania. "Presné náklady na výstavbu, ako aj náklady na technické vybavenie, budú určené výsledkom predmetnej verejnej súťaže," uviedla Krajačičová. 

Podľa údajov z vestníka verejného obstarávania stanovil ústav predpokladanú hodnotu stavebných prác na 36,9 mil. eur a ďalších 12,8 mil. eur odhaduje za vybavenie. Obe sumy sú bez DPH. Celý projekt bude financovať z vlastných zdrojov. Termín, kedy sa plány začnú meniť na realitu ako aj to, kedy by mohli nové objekty pacientom slúžiť, bude známe až po ukončení verejnej súťaže.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.