Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Respirátory prestanú byť povinné - Pripomíname situácie, kedy má dobrovoľná ochrana naďalej význam

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ÚVZ SR

S účinnosťou od pondelka 15. mája 2023 rušíme vyhlášku č. 35/2022, ktorá reguluje nosenie respirátorov v nemocniciach, v čakárňach a ambulanciách lekárov, v domovoch sociálnych služieb a v lekárňach. Od tohto dátumu už v uvedených priestoroch nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest.


K tomuto kroku pristupujeme vzhľadom na postupné zlepšovanie epidemiologickej situácie
vo výskyte akútnych respiračných ochorení na území Slovenskej republiky. Išlo o poslednú vyhlášku ÚVZ SR súvisiacu s COVID-19, ktorá bola ešte v platnosti. Vývoj epidemiologickej situácie budeme naďalej dôsledne monitorovať.

Hoci už prekrytie horných dýchacích ciest nebude v nemocniciach, v čakárňach
a v  ambulanciách lekárov, v domovoch sociálnych služieb a v lekárňach od 15. mája 2023 povinné, nosenie respirátora návštevníkom v týchto priestoroch odporúčame. Nachádzajú sa
v nich zraniteľné skupiny osôb - ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku.

Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom alebo rúškom naďalej odporúčame aj:

  • osobám, ktoré začínajú pociťovať príznaky respiračného ochorenia,

  • v preplnených prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy (MHD, prímestské, diaľkové autobusy a vlaky),

  • v preplnených interiéroch, ako sú úrady, obchody, prevádzky služieb, prevádzky spoločného stravovania, kultúrne a športové zariadenia: divadlá, kiná, múzeá, športové haly, bohoslužobné priestory a podobne, 

  • na hromadných podujatiach aj v exteriéri, kde dochádza k hromadeniu sa ľudí v tesnej blízkosti (spoločenské, kultúrne a športové podujatia, ako sú koncerty, divadlá, kiná
    a pod.),

  •  počas cesty do zahraničia hromadnými prostriedkami (autobusy, vlaky, lietadlá) a na preplnených miestach v zahraničí (napríklad letiská).


Ďalším dôležitým krokom k ochrane svojho zdravia a okolia je dôkladné umývanie rúk, ktoré chráni pred mnohými infekčnými ochoreniami.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok 5. mája 2023 odvolala stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. V prvom rade to značí ústup z pohotovostného krízového režimu, odborníci však budú situáciu v súvislosti s COVID-19 naďalej sledovať
a vyhodnocovať. Nemožno vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými je možné zmierňovať dopady ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19 (vakcíny proti COVID-19, dostupná diagnostika, liečebné postupy). Dôležité bude tiež naďalej sledovať, ako sa bude vyvíjať situácia s koronavírusom SARS-CoV-2.





Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.