Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

SLK žiada stiahnuť navrhovanú novelu zákona o liekoch

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: SLK

Slovenská lekárska komora je presvedčená, že navrhovaná novela zákona o liekoch, ktorá chce zaviesť povinnú generickú preskripciu bez uvádzania konkrétneho názvu lieku, nemá svoje opodstatnenie, neušetrí peniaze a čo je hlavné – rozhodne nebude v prospech pacienta.

Súčasný stav, v ktorom lekári už od roku 2011 povinne predpisujú lieky genericky, ale zároveň môžu v odôvodnených prípadoch uviesť na recept aj konkrétny názov, je z nášho pohľadu dobrý a je hlavne v prospech pacientov.

Pripravovaná novela zákona bude pre pacientov, najmä tých starších (ktorí užívajú najviac liekov), znamenať len zbytočný zmätok, nedorozumenia a vylúčiť nemožno ani ohrozenie ich zdravia. Ak pacient dostane povedzme každý mesiac „svoj“ liek v inom balení, hlavne u tých starších to spôsobí značnú dezorientáciu a môže narušiť aj priebeh liečby. Navyše, lekár najlepšie pozná svojho pacienta, vie, aké lieky užíva a tým pádom dokáže aj najlepšie posúdiť prípadnú kontraindikáciu s inými liekmi. Aj pri generikách s tou istou účinnou látkou môžu byť rozdiely v účinkoch i vzájomných interakciách medzi jednotlivými liekmi, ktoré pri liečbe pacienta môže posúdiť len jeho lekár. Týmto spôsobom teda prácu lekárov iba sťažíme, pretože väčšina pacientov nevie lekárovi povedať presný názov lieku, ktorý užíva.

V neposlednom rade treba skonštatovať, že predkladaná novela je skôr v prospech lekární a distribútorov liekov, rozhodne však nie v prospech pacientov a slovenského zdravotníctva.

Slovenská lekárska komora preto navrhuje stiahnuť spomínanú novelu z medzirezortného pripomienkového konania a ponechať v praxi súčasný stav.

Slovenská lekárska komora, 18.8.2021


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.