Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Slovensko sa zapája do európskej aktivity za záchranu života pri zástave srdca

Kategória: Spravodajstvo

Každoročne dôjde k náhlemu zastaveniu srdca mimo nemocnice približne u 350.000 Európanov, pričom 100.000 z nich by mohlo žiť, keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Každoročne dôjde k náhlemu zastaveniu srdca mimo nemocnice približne u 350.000 Európanov, pričom 100.000 z nich by mohlo žiť, keby sme im vedeli poskytnúť prvú pomoc. Práve preto sa stal 16. október Európskym dňom záchrany života. Do tejto európskej iniciatívy sa prvýkrát zapája aj Slovensko.
      Organizátorom dňa záchrany života je Slovenská resuscitačná rada (SRR). Celý dnešný deň v Bratislave, v priestoroch obchodného centra Eurovea a na námestí pred ním, bude až do 17.00 h venovaný oboznamovaniu verejnosti, žiakov a študentov s tým, ako správne resuscitovať (oživovať) ľudí. Profesionáli, lekári a záchranári, budú bežným ľuďom a mládeži ukazovať správne laické postupy na figurínach. Verejnosť si ich môže vyskúšať a nacvičiť, informoval novinárov zástupca prednostu Klinickej anestéziológie a intenzívnej medicíny DFNsP Bratislava a zakladajúci člen SRR Jozef Köppl. Ako zdôraznil, cieľom Slovenskej resuscitačnej rady je zlepšiť kvalitu poskytovania prvej pomoci pri kardiopulmonálnej (srdcovopľúcnej) resuscitácii. Niekoľko jednoduchých úkonov, stláčanie hrudníka pacienta rukami, kým príde záchranná služba, môže pomôcť zachrániť ľudí. Pomôcť môžu členovia rodiny v domácnosti, priatelia či okoloidúci, ak príde človeku náhle zle na ulici.
      Andrea Bratová zo Slovenského Červeného kríža (SČK) uviedla, že SČK víta založenie Slovenskej resuscitačnej rady. Informovala, že SČK každoročne školí ľudí, vrátane detí a mládeže, už od materských, cez základné až po stredné školy v oblasti poskytovania prvej pomoci. "Stačia dve ľudské ruky a ochota", povedala.
      "Asociácia samaritánov Slovenska, občianske združenie, má už tiež viacročné skúsenosti s organizovaním kurzov prvej pomoci. Je členom európskej organizácie samaritánov, ktorá vyhlásila rok 2014 za rok angažovania sa pri poskytovaní prvej pomoci", povedal na tlačovej besede predstaviteľ Asociácie samaritánov Slovenska Marcel Sedlačko. Je rád, že aj toto občianske združenie môže prispieť k skvalitneniu poskytovania prvej pomoci na Slovensku. Zdôraznil dôležitosť rýchleho poskytnutia prvej pomoci, do troch až piatich minút po náhlom zastavení srdca. "Každý z nás môže byť záchrancom, netreba na to žiadne špeciálne zručnosti či schopnosti," povedal.
      Do dnešnej aktivity Európskeho dňa záchrany života v Bratislave sa zapojili Slovenský Červený kríž, Air Transport Europe, Horská záchranná služba, DFNsP Bratislava, Hasičská záchranná služba a ďalšie organizácie. Podporujú ju aj viaceré osobnosti z oblasti kultúry, moderátorky a ďalší záujemcovia.
      Rovnaké aktivity ako v Bratislave sa dnes konajú v mestách po celej Európe. Miera poskytovania kardiopulmonálnej (srdcovopľúcnej) resuscitácii náhodnými svedkami sa v jednotlivých krajinách Európy značne líši, od 12 percent v španielskej Andalúzii, 15 percent v Nemecku až po 48 percent na Slovensku, 59 percent vo Švédsku či 61 percent v Holandsku. Preto je aj miera prežívania osôb so zastavením obehu v jednotlivých štátoch rozdielna. V niektorých krajinách je to 6 percent, zatiaľ čo v Nórsku a Holandsku až 40 percent.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.