Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ÚVZ SR: Upozorňuje na dva nevyhovujúce výživové doplnky z USA

Kategória: Spravodajstvo

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výživový doplnok LIPO-6X, v ktorom bola zistená prítomnosť nepovolenej látky fenyletylamín.

Bratislava 21. januára (TASR) – Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nevyhovujúci výživový doplnok LIPO-6X, v ktorom bola zistená prítomnosť nepovolenej látky fenyletylamín.
      "Ide o účinný hormón a alkaloid zo skupiny amfetamínov," vysvetlila hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Vo výživových doplnkoch sa podľa nej táto látka nesmie používať.
      Výživový doplnok je balený v bielom platovom obale, ktorý obsahuje 120 mäkkých kapsúl. Výrobcom je spoločnosť Nutrex Research z USA. Od roku 2014 do januára 2016 bol výrobok distribuovaný aj na Slovensku. 
      "Spotrebiteľom odporúčame, aby LIPO-6X, kapsuly mäkké nekupovali, už zakúpený výrobok nekonzumovali a vrátili ho späť predajcovi," radí Skalická.
      Ďalším nevyhovujúcim výživovým doplnkom, ktorý bol nahlásený prostredníctvom Rýchleho výstražného systému pre potraviny a krmivá (RASFF), je NOXPUMPTM v 450-gramovom balení. 
      Kontrolóri v tomto výrobku zistili nepovolenú novú zložku potravín Acacia rigidula, u ktorej nebola preukázaná bezpečnosť použitia. Obsahuje i nepovolené zložky methyl-synephrine a phenethylamine derivát, ktoré majú stimulačný účinok.
      Výživový doplnok distribuovaný pod obchodnou značkou DY NUTRITION bol vyrobený v USA pre britskú spoločnosť Dorian Yates Sports Nutrition. V rokoch 2012 až 2015 bol distribuovaný aj na Slovensku. Hovorkyňa ÚVZ i v tomto prípade odporúča spotrebiteľom, aby ho nekupovali, už zakúpený výrobok nekonzumovali a vrátili ho späť predajcovi.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.