Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V UNB operovali vlani rekordný počet ľudí

Kategória: Spravodajstvo

Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, sa dostala na svoje doterajšie maximum v počte operácií.

Bratislava 27. februára (TASR) - Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, sa dostala na svoje doterajšie maximum v počte operácií. Vlani zaznamenala celkovo 65.000 operácií. "Tým sa podarilo ešte viac skrátiť čakanie pacientov na plánované zákroky. Napríklad na očné operácie sa aktuálne čaká už len týždne a na výmenu bedrového kĺbu tri až štyri mesiace," priblížila hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.
      Vďaka zvýšenej výkonnosti získala vlani UNB o 8,2 milióna eur viac zo zdravotných poisťovní. Najväčší nárast operácií nastal v jednodňovej chirurgii, a to pri operáciách očí. "V UNB podstúpi oftalmologický zákrok v priemere 50 pacientov denne, čo je medziročný nárast o vyše 15 percent. V UNB sú dve očné kliniky – v Nemocnici sv. Cyrila a Metoda a v Nemocnici Ružinov," povedala Stano Maťašovská.
      V režime jednodňovej chirurgie sa robia viaceré očné zákroky. Ide o operácie šedého zákalu a glaukómu a na zadnom segmente - intravitreálne aplikácie liekov do sklovcového priestoru pri vekom podmienenej degenerácii makuly a diabetickom edéme. Po výkone odchádzajú pacienti domov. V minulosti museli zostať v nemocnici tri a viac dní. "Rozvoj jednodňovej chirurgie je mimoriadne dôležitý. Je prínosom pre pacienta aj nemocnicu," skonštatoval riaditeľ nemocnice Miroslav Bdžoch.
      Historicky najvyššie čísla zaznamenala UNB aj pri hospitalizáciách. Tých bolo vyše 101.000, čo je medziročný nárast o 2100 operácií.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.