Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Vysokoškoláci na UCM darovali krv

Kategória: Spravodajstvo

Za posledných päť rokov darovalo krv v rámci Študentskej kvapky krvi na Univerzite sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave spolu 286 darcov a 39 dobrovoľníkov sa prihlásilo do Národného registra darcov kostnej drene.

Trnava 23. apríla (TASR) – Za posledných päť rokov darovalo krv v rámci Študentskej kvapky krvi na Univerzite sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave spolu 286 darcov a 39 dobrovoľníkov sa prihlásilo do Národného registra darcov kostnej drene. Na tohtoročnom pokračovaní venovalo krv potrebným 34 študentov, doktorandov, pedagógov a zamestnancov, z nich polovica bola prvodarcov a do registra darcov kostnej drene pribudlo sedem nových mien.
      Študentská kvapka krvi bola na škole v utorok 21. apríla. Deň predtým sa mohli záujemcovia stretnúť s odborníkmi na cykle prednášok, cieľom ktorých bolo rozširovať medzi laikmi, študentmi a pedagógmi povedomie o darovaní krvi a poukázať na rozdiely medzi darovaním kostnej drene a darovaním krvotvorných buniek. Vystúpil hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre hematológiu a transplantáciu krvotvorných buniek  Martin Mistrík z Kliniky hematológie a transfuziológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského, Michaela Balážová z Národnej transfúznej stanice (NTS) v Trnave, Kristína Lizáková z NTS v Bratislave Ružinove a Renáta Peržeľová z Národného registra darcov kostnej drene. Informovala hovorkyňa UCM Ivana Gubrická. Hlavný organizátor 8. ročníka Študentskej kvapky krvi na UCM Ľuboslav Blišák povedal, že organizovaním týchto akcií sa snažia motivovať mladých ľudí k pravidelnému darcovstvu, aby sa zamedzovalo nedostatku krvi a aby sa mohla budovať nová darcovská základňa. "Osvetu pravidelne spájame s problematikou okolo kostnej drene. Veľa ľudí sa napríklad obáva registrácie do Národného registra darcov kostnej drene, ale dnešná moderná medicína už vo väčšine prípadov odoberá od darcov periférne kmeňové bunky priamo zo žily, podobne ako tomu je pri darovaní krvi, pričom sa kladie dôraz na slobodné rozhodnutie darcu," dodal.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.