Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Zdravotníctvo by malo dostať na budúci rok 5,97 mld. eur, viac ako vlani

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 14. októbra (TASR) – Slovenské zdravotníctvo by malo mať na budúci rok opäť viac peňazí. Celkové výdavky sa predpokladajú vo výške 5,97 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý schválila na stredajšom zasadnutí vláda. Plánovaný rozpočet na rok 2020 bol 5,61 miliardy eur. Podľa materiálu budú v roku 2020 výdavky na zdravotníctvo vo výške 5,76 miliardy eur.

"Celkové výdavky v sektore zdravotníctva pozostávajú najmä z výdavkov verejného zdravotného poistenia (VZP) a výdavkov kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR. Vývoj zdrojov a príjmov v zdravotníctve bol v roku 2020 výrazne ovplyvnený pandémiou ochorenia COVID-19," píše sa v materiáli.

Zdravotníckym zariadeniam by malo ísť na budúci rok 2,02 miliardy eur. "Výdavky na bežnú prevádzku sa rozpočtujú v sume 1,97 miliardy eur, pričom najväčší podiel na úrovni 55,9 percenta tvoria osobné výdavky. V hodnotovom vyjadrení ide o 1,13 miliardy eur," uvádza návrh rozpočtu. Na zabezpečenie prístrojového vybavenia nemocníc, odstránenie havarijných stavov budov, rekonštrukcie sociálnych zariadení, modernizácie operačných sál by malo ísť 42,1 milióna eur.

Celková platba za poistencov štátu na verejné zdravotné poistenie podľa návrhu na rok 2021 predstavuje 1,43 miliardy eur. Od roku 2022 sa plánuje zaviesť aj vecné členenie výdavkov VZP, tzv. programové rozpočtovanie.

V roku 2021 budú investície smerovať najmä do podpory súčasných preťažených všeobecných lekárov a finančnej motivácie pre vykonávanie komplexnej liečby a prevencie s dôrazom na zraniteľné skupiny obyvateľstva, výzvou je aj starnutie populácie a s tým súvisiaca dlhodobá starostlivosť.

Investície pôjdu aj do oblasti prevencie a podpory duševného zdravia, v roku 2021 najmä do stacionárov a lôžok. Zároveň chce podporovať vybrané nedostatkové špecializácie v ambulantnej starostlivosti. Na obnovu a modernizáciu zdravotníckych zariadení sa v roku 2021 uvažuje vyčleniť 98 miliónov eur.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.