Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Deti z detských domovov treba viesť k odpusteniu, zhodli sa odborníci

Kategória: Spravodajstvo

Odborníci z oblasti psychológie, sociálnej práce i vzdelávania diskutovali 22.- 23. marca na konferencii v Liptovskom Mikuláši o tom, aké dôležité je viesť deti z detských domovov k odpusteniu rodičom za to, že ich opustili.

Liptovský Mikuláš 23. marca (TASR) – Konferencia s názvom "Ako viesť deti k odpusteniu" bola súčasťou projektu Podpora duševného zdravia u detí, ktorý realizovala spoločnosť Úsmev ako dar s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR. TASR o tom informovala Magdaléna Koreny z SKPR Strategies.
      Počet dospelých mladých ľudí, ktorí potrebujú pomoc a poradenstvo po odchode z detského domova každoročne stúpa. Odborníci sa zhodli na tom, že proces odpustenia nie je jednoduchý, ale je dôležitý pre to, aby bol človek spokojnejší a šťastnejší. "Odpustenie nie je emócia, je to rozhodnutie a mnoho ľudí sa mu vyhýba. Následkom toho však pociťujú nedôveru, nie sú schopní riešiť konflikty či nadväzovať vzťahy a často bývajú chorí psychicky alebo aj fyzicky. Najviac si ubližuje ten, kto neodpustí," myslí si sociálna pracovníčka orientujúca sa na rómsku komunitu v Banskej Bystrici Jolana Nátherová.
      Na konferencii vystúpil aj riaditeľ Detského domova Necpaly Ladislav Adamovič, ktorý je bývalý "domovák". "Privítal som, že sa začíname verejne zaoberať s témou odpustenia, na druhej strane si však uvedomujem jej intimitu. Nájsť správny čas, kedy zranené dieťa máme viesť k odpusteniu, si vyžaduje veľkú dávku pochopenia a osobného záujmu o dieťa," povedal.
      Pre verejnosť bolo vo štvrtok (22. 3.) pripravené podujatie "Večer odpustenia a zmierenia" v Ružomberku, na ktorom vystúpili hudobní hostia ako rómska chválová skupina F6, ESPÉ – Július Slovák či Lamačské chvály. O svoje svedectvá sa podelili rímskokatolícky kňaz Marián Kuffa, spevák Paľo Drapák či bývalý "domovák" Atilla Szajkó, autor hymny detí z detských domovov.
      Úsmev ako dar sa už 35 rokov stará o to, aby deti mohli bezpečne vyrastať v rodinách, ideálne tých vlastných. Vykonáva terénnu sociálnu prácu, posilňuje systémovú svojpomoc širokých rodín, pripravuje a sprevádza náhradných rodičov a poskytuje opusteným deťom oporné vzťahy. Programy spoločnosti Úsmev ako dar vznikli a trvajú preto, aby deťom a ich rodinám dlhodobo prinášali podporu.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.