Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Diabetici odovzali na MZ SR hromadnú pripomienku k liečbe u všeobecného lekára

Kategória: Spravodajstvo

Diabetici nesúhlasia, aby ich ľahší stupeň ochorenia mohli liečiť všeobecní lekári. Tým by sa v tejto oblasti mohli po novom posilniť kompetencie.

Bratislava 27. apríla (TASR) – Diabetici nesúhlasia, aby ich ľahší stupeň ochorenia mohli liečiť všeobecní lekári. Tým by sa v tejto oblasti mohli po novom posilniť kompetencie. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pracuje na odbornom usmernení, ktoré by určilo hranice v poskytovaní liečby cukrovkárom všeobecnými lekármi a diabetológmi. Na podateľňu MZ SR dnes k tomuto návrhu doručili hromadnú pripomienku.
      "Za 25 dní sa pod ňu podpísalo asi 21.500 pacientov s cukrovkou," povedal prezident Zväzu diabetikov Slovenska Jozef Borovka. Ide o najväčšiu slovenskú organizáciu pacientov s diabetom.
      Všeobecní lekári podľa neho nemajú na liečbu cukrovkárov dostatočné vzdelanie. Tvrdí, že s diabetikom dokáže správne pracovať len lekár atestovaný v tejto oblasti. Na Slovensku má cukrovku asi 350.000 ľudí.
      "Diabetes je závažné ochorenie, u každého pacienta sa prejavuje inak. Nedá sa tabuľkovo určiť, ktorý z nich má ľahšie a ťažšie ochorenie," upozornil. Ak sa podľa neho v prvých rokoch pacientovi správne neurčí liečba, môže dôjsť k vážnym zdravotným komplikáciám.
      Okrem vzdelania vidí Borovka problém aj v čakárňach všeobecných lekárov. "Cukrovkár má oslabenú imunitu, keď sa tam od niekoho nakazí chrípkou, iba sa mu pohorší," vysvetlil. Prácu všeobecných lekárov znevažovať nechce, v systéme zdravotníctva sú podľa neho dôležití najmä vo včasnom zachytení ochorenia.
      "Doručenými pripomienkami sa budeme zaoberať," uviedol hovorca MZ SR Peter Bubla. Rezort podľa neho v súvislosti s odborným usmernením stále pokračuje v odbornej diskusii so zástupcami odborníkov aj pacientskymi organizáciami.
      "Napokon, takéto stretnutie je naplánované aj na dnes, kde je prizvaný tiež samotný zväz," informoval. Odborné usmernenie by mohlo byť účinné od januára 2016. Bubla dodal, že rezort má záujem o efektívnu liečbu pacientov, k čomu je spolupráca medzi diabetológmi a všeobecnými lekármi potrebná.
      K liečbe ľahších diabetikov sa nedávno vyjadrili aj všeobecní lekári. Ohradili sa voči tvrdeniu, že nemajú dostatočné vzdelanie. Zároveň však vyhlásili, že diabetológom nemajú záujem brať pacientov.
      "V rámci spoločného internistického kmeňa v trvaní dvoch rokov absolvujú všeobecní lekári presne to isté školenie ako budúci diabetológovia," napísala v stanovisku Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL).

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.