Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Jasné a transparentné pravidlá pre liečbu pacienta v onkológii, minister Lengvarský sa poďakoval odborníkom za prácu

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

V roku 2020 boli v Európskej únii onkologické ochorenia diagnostikované u 2,7 milióna ľudí. Ďalších 1,3 milióna, medzi nimi viac ako 2 000 mladých ľudí, prišlo v dôsledku rakoviny o život. Odborníci na ministerstve zdravotníctva systematicky pracujú na tom, aby sa situácia zlepšovala. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský sa dnes pri príležitosti otvorenia Bratislavských onkologických dní prihovoril odborníkom a poďakoval im za ich náročnú prácu a starostlivosť o pacienta.

„Dovoľte, aby som sa Vám v prvom rade poďakoval za Vašu prácu, za Vaše nasadenie v starostlivosti o pacientov, zaslúžite si rešpekt a úctu a som na vás hrdý,“ uviedol v príhovore minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. 
 
Odborníci na ministerstve zdravotníctva pozorne sledujú trendy v oblasti liekovej politiky. V aktuálne platnom kategorizačnom zozname je zaradených 329 liekov používaných v diagnostike a liečbe onkologických pacientov. „V tomto roku doteraz vstúpilo do kategorizačného zoznamu 35 onkologických liekov v nasledujúcich hradených indikáciách: karcinóm prsníka, myelomonocytová a myeloblastová leukémia, nemalobunkový karcinóm pľúc, folikulárny lymfóm, karcinóm hrubého čreva, karcinóm renálnych buniek,“ vymenoval minister Lengvarský.
 
Do kategorizačného zoznamu, teda liekov hradených  z verejného zdravotného poistenia, sa  v priebehu tohto roka zaradila napríklad liečba hepatocelulárneho karcinómu, karcinómu vaječníkov a vajíčkovodov a karcinómu prostaty, pričom do konca kalendárneho roka bude pacientkam k dispozícii z verejného zdravotného poistenia aj novo hradená liečba metastázujúceho karcinómu prsníka.
 
„Vláda SR zároveň v júli schválila aktualizáciu Akčných plánov Národného onkologického programu. Predložený materiál bol vytvorený v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácií, s Národným onkologickým inštitútom, s hlavným odborníkom MZ SR pre klinickú onkológiu a v spolupráci s prezidentom Slovenskej onkologickej spoločnosti,“ povedal minister zdravotníctva Lengvarský.
 
Štatistiky hovoria o tom, že približne 40 % prípadov onkologických ochorení sa dá predísť účinnými stratégiami prevencie – zdravým životným štýlom, preventívnymi kontrolami či skríningami. Práve včasné odhaľovanie prostredníctvom skríningu môže pomôcť zachrániť životy a ruke v ruke  usporiť vysoké náklady na liečbu a následnú starostlivosť.
 
Zlepšenie kvality života onkologických pacientov a tých, ktorí prežili onkologické ochorenie, sa môže stať realitou vďaka pokroku v oblasti včasného odhaľovania týchto ochorení a ich účinnej liečby, tiež podpornej starostlivosti.
„Ďakujem zdravotným poisťovniam za to, že aj v čase pandémie COVID-19 sme  spoločne v lete odštartovali skríning rakoviny krčka maternice a opätovne sa rozbehli skríningy rakoviny hrubého čreva a konečníka, aktívne beží aj pozývanie žien na skríning prsníka,“ uzavrel minister Lengvarský.

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.