Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Komunitné centrum Drahuškovo pomáha dospelým autistom už päť rokov

Kategória: Spravodajstvo

Komunitné centrum Drahuškovo v obci Krajné v Myjavskom okrese poskytuje sociálne služby dospelým ľuďom s autizmom už päť rokov.

Krajné 18. septembra (TASR) – Komunitné centrum Drahuškovo v obci Krajné v Myjavskom okrese poskytuje sociálne služby dospelým ľuďom s autizmom už päť rokov. Je jedným z mála zariadení svojho druhu na Slovensku, kde sú obyvatelia vnímaní ako rovnocenní partneri personálu. Drahuškovo je výnimočné i tým, že tu dostali príležitosť žiť a pracovať aj mladí dospelí z detských domovov, ktorí pomáhajú svojim kamarátom so zdravotným postihnutím.
      Podľa neurológa a spoluzakladateľa Komunitného centra Drahuškovo Jozefa Šótha evidujú na Slovensku enormný nárast potreby umiestniť dospievajúceho či dospelého človeka s autizmom v zariadení sociálnych služieb. Na takto postihnutých ľudí však podľa neho nie sú zariadenia sociálnych služieb prispôsobené. Organizačne, personálne ani materiálne.
      "V svojej práci sa stretávame s množstvom požiadaviek na umiestnenie dospelého človeka s autizmom do Drahuškova. S veľkou ľútosťou však musíme z dôvodu nedostatku kapacity záujemcov odmietnuť. Obrovský záujem o umiestnenie takto postihnutých jedincov ukazuje na veľkú potrebu vybudovania viacerých takýchto zariadení. Oveľa významnejšia podpora štátu tejto problematike je nevyhnutným imperatívom súčasnosti. Inak sa celý systém starostlivosti o populáciu postihnutú autizmom na Slovenku úplne zrúti," zdôraznil Šóth, ktorý je súčasne aj otcom dospelého syna s autizmom.
      Ako dodal, Drahuškovo je zariadenie na poskytovanie špecializovanej starostlivosti o dospelých klientov s autizmom s ťažším stupňom postihnutia. Pracuje od roku 2010 a získalo praktické skúsenosti, ktoré odovzdáva svojim klientom – kamarátom. Súčasne odovzdávajú skúsenosti aj všetkým záujemcom, ktorí by chceli pomáhať osobám postihnutým autizmom a vybudovať podobné zariadenie. Všetky získané poznatky ukazujú na obrovskú potrebu vybudovať ďalšie takéto zariadenia, ako aj na potrebu výrazného navýšenia podpory zo strany štátu na prevádzku.
      "Na Slovensku je asi 34.000 osôb s takouto poruchou, z toho sa dá predpokladať polovica tohto počtu ako osoby ťažko zdravotne postihnuté, ktoré sú odkázané na pomoc inej osoby, alebo špecializovaného zariadenia. Podľa našich informácií na celom území Slovenskej republiky nie je nikde žiadne voľné miesto zodpovedajúce pre umiestnenie dospelej osoby s postihnutím v oblasti poruchy autistického spektra v špecializovanom prostredí pre dospelých ľudí s ťažším prejavom autizmu," zdôraznil Šóth.
      V roku 2012 pribudli v Drahuškove chránené dielne. V nich vzniklo trinásť pracovných miest pre zdravotne postihnutých zamestnancov, ktorí pracujú v hrnčiarskej, kuchynskej, multifunkčnej, stolárskej a ďalších dielňach. Významnou je aj práca v exteriéri – poľnohospodárstvo a práca so zvieratami. 
      "Drahuškovo vzniklo vďaka pomoci a štedrosti mnohých dobrých ľudí, firiem a súkromných podporovateľov zo Slovenska. Zo zahraničnej pomoci k vybudovaniu a začatiu činnosti komunitného centra významne pomohla podpora z Nórskeho blokového grantu, ktorý bol financovaný z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR a neskôr tiež z Operačného programu vzdelávanie z Európskeho sociálneho fondu," uzavrel Šóth.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.