Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Mamárne centrum v Šaci testovalo metódu, ktorá pomôže pacientkam s nádorom

Kategória: Spravodajstvo

Špecialisti Mamárneho centra Nemocnice Košice-Šaca testovali päť mesiacov novú metódu, ktorá zjednoduší situáciu pacientkam s nádorovým ochorením prsníka a lymfatických uzlín.

Košice 24. marca (TASR) - Špecialisti Mamárneho centra Nemocnice Košice-Šaca testovali päť mesiacov novú metódu, ktorá zjednoduší situáciu pacientkam s nádorovým ochorením prsníka a lymfatických uzlín. Namiesto rádioaktívnej látky používali nanočastice obsahujúce železo a špeciálnu sondu. Tá pomôže lokalizovať lymfatické uzliny, ktoré môžu byť postihnuté nádorovým ochorením na podobnom princípe ako detektor kovov.
      "Nová metóda je lepšia pre pacientku v tom, že nemusí absolvovať zdĺhavé vyšetrenie na inom pracovisku, ako to je pri použití rádioaktívnej látky. Navyše, pri operácii podávame miesto nej nanočastice železa," vysvetlil lekár Ladislav Saksun z Mamárneho centra Nemocnice Košice-Šaca. Celý diagnostický a operačný výkon sa realizuje na jednej operačnej sále, v rámci jedného výkonu. V prípade, že lymfatické uzliny v pazuche sú zdravé, pacientka sa vyhne ich odstráneniu. Odstránenie uzlín je totiž sprevádzané dlhodobými následkami, najmä opuchom hornej končatiny – lymfedémom. 
      Za päť mesiacov použili novú metódu u 22 pacientok Nemocnice Košice – Šaca. "V prípade jednej pacientky sme dokonca dokázali nájsť postihnutú uzlinu, ktorá sa pri vyšetrení rádioaktívnou látkou nezobrazila. Takže máme skúsenosť, že nanočastice železa môžu nájsť viac ako rádioaktívna látka (technécium)," vysvetlil Saksun. 
      Mamárne centrum začalo v októbri 2014 ako jedno z prvých pracovísk na Slovensku používať metódu identifikácie sentinelovej, tzv. strážnej lymfatickej uzliny pomocou magnetických nanočastíc železa. "Vďaka tomu dokážeme spoľahlivo identifikovať strážnu (sentinelovú) uzlinu, ktorá ako prvá zachytáva nádorové bunky. Jej vyšetrením priamo počas operácie určíme rozsah ochorenia. Podľa výsledkov biopsie sa rozhodneme, či je potrebné vybrať aj ďalšie uzliny," povedal Saksun.
      Celý výkon od podania látky až po operáciu, ktorá sa robí v celkovej anestézii, dokáže centrum realizovať na jednom mieste. Nová metóda má byť bezpečná aj pre personál, ktorý s podávanou látkou prichádza do styku. Výhodou je podľa lekára jednoduchá manipulácia a skladovanie roztoku, ktorý má dlhú expiráciu. 
      Nová metóda sa nedá používať bežne, poisťovne tento výkon zatiaľ nehradia. "Po päťmesačných skúsenostiach som presvedčený, že poisťovne by ju mali preplácať. Má porovnateľné výsledky a je výrazne jednoduchšia pre pacienta i personál," upozornil lekár Saksun, ktorý ju ako jeden z prvých na Slovensku testoval. 
      Mamárne centrum na diagnostiku a liečbu nádorových ochorení prsníka funguje v nemocnici v Šaci už štvrtý rok. "Ako tretia na Slovensku začala naša nemocnica diagnostikovať toto ochorenie pomocou digitálneho mamografu, ktorý znamená veľký prínos pri zisťovaní najmä včasných štádií tohto ochorenia," informovala TASR Monika Murová, PR a marketingová manažérka nemocnice.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.