Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Najnovšie legislatívne zmeny

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ASPI Zdroj: ASPI

Pripravili sme pre vás stručný prehľad najnovších legislatívnych zmien v oblasti zdravotníctva.

V Zbierke zákonov vyšlo:

Novela zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou  

Zákon č. 175/2024 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 358/2021 Z. z. o Národnom inštitúte pre hodnotu a technológie v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov – zákon nadobúda účinnosť  od 1. augusta 2024.

Novelou má dôjsť k zefektívneniu riadenia peňažných tokov v rámci verejného zdravotného poistenia a zmierneniu jednorazového finančného úbytku zdrojov na začiatku kalendárneho roka formou príspevkov v štvrťročných splátkach.

* * * * *

Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve

Zákon č. 125/2024 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov – zákon nadobudol účinnosť dňa 7. júna 2024.

Došlo k zosúladeniu platnej právnej úpravy so smernicou EÚ; umožneniu výkonu odborných pracovných činností v zdravotníckych povolaniach praktická sestra – asistent, zubný asistent a sanitár, študentom a žiakom vybraných študijných odborov, už po ukončení akademického a školského roka 2023/2024, prostredníctvom pracovno-právneho alebo obdobného pracovnoprávneho vzťahu; úprave ustanovení týkajúcich sa rezidentského štúdia s cieľom jeho zjednodušenia a odbyrokratizovania a zaviedla sa možnosť pre absolventov reziduálneho štúdia v päťročnom období získať nadväzujúcu špecializáciu; upravilo sa vydávanie a zverejňovanie min. štandardov pre špecializačné/certifikačné študijné programy a programy sústavného vzdelávania.

* * * * *

Zmena podrobností o faktoroch práce a pracovného prostredia vo vzťahu ku kategorizácii prác z hľadiska zdravotných rizík a o náležitostiach návrhu na zaradenie prác do kategórií         

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 123/2024 Z. z., ktorou sa mení vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 448/2007 Z. z. o podrobnostiach o faktoroch práce a pracovného prostredia vo vzťahu ku kategorizácii prác z hľadiska zdravotných rizík a o náležitostiach návrhu na zaradenie prác do kategórií v znení neskorších predpisov – vyhláška nadobudla účinnosť dňa 1. júna 2024.

Vyhláška dopĺňa kritériá na kategorizáciu prác z hľadiska zdravotného rizika pre karcinogénne faktory a mutagénne faktory o reprodukčne toxické faktory. Reprodukčne toxické látky podobne ako karcinogény a mutagény patria medzi látky vzbudzujúce veľmi veľké obavy z dôvodu, že môžu mať vážne a nezvratné účinky na zdravie zamestnancov, najmä na pohlavné funkcie a plodnosť dospelých mužov a žien, na laktáciu žien a na vývoj ich potomstva. Vyhláška je transpozíciou smernice EÚ o ochrane pracovníkov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénom alebo mutagénom pri práci.

* * * * *

Zmena nariadenia o ochrane zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 122/2024 Z. z., ktorým sa mení nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 355/2006 Z. z. o ochrane zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou chemickým faktorom pri práci v znení neskorších predpisov – nariadenie nadobudlo účinnosť dňa 1. júna 2024.

Do nového zoznamu reprodukčne toxických faktorov bolo presunutých 12 chemických látok a zlúčenín s toxickým účinkom.

* * * * *

Nariadenie o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénnym faktorom, mutagénnym faktorom alebo reprodukčne toxickým faktorom pri práci 

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 121/2024 Z. z. o ochrane zdravia zamestnancov pred rizikami súvisiacimi s expozíciou karcinogénnym faktorom, mutagénnym faktorom alebo reprodukčne toxickým faktorom pri práci – nariadenie nadobudlo účinnosť dňa 1. júna 2024.

Transpozícia EÚ smernice; doplnenie povinností zamestnávateľov súvisiacich s ochranou zdravia a bezpečnosti pri práci, ktoré sa doteraz týkali len zamestnancov exponovaných pri práci karcinogénom a mutagénom, aj o zamestnancov s expozíciou reprodukčne toxickým faktorom pri práci; stanovenie najvyšších prípustných expozičných limitov v pracovnom ovzduší pre vybrané karcinogénne faktory pri práci; zavádza sa zoznam reprodukčne toxických faktorov.

* * * * *

Novela zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia           

Zákon č. 120/2024 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov – zákon nadobudol účinnosť dňa 1. júna 2024.

Novela mení a dopĺňa existujúce legislatívne opatrenia na ochranu, podporu a rozvoj verejného zdravia (zákon č. 355/2007 Z. z.) v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2022/431, ktorá sa zameriava na ochranu pracovníkov pred rizikami spojenými s expozíciou karcinogénom, mutagénom a reprodukčne toxickým faktorom pri práci. Ministerstvo zdravotníctva SR tak reaguje na nedostatočnú reguláciu v oblasti ochrany zdravia pri práci s reprodukčne toxickými látkami, pričom nový návrh zákona rozširuje ochranné opatrenia aj na túto oblasť z dôvodu možných vážnych a nezvratných účinkov na zdravie zamestnancov.

* * * * *

Ustanovenie výšky náhrady za bolesť a výšky náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia na rok 2024           

Oznámenie Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o vydaní opatrenia z 20. mája 2024 č. S17143-2024-OL o ustanovení výšky náhrady za bolesť a výšky náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia na rok 2024 – opatrenie č. 119/2024 Z. z. nadobudlo účinnosť dňa 31. mája 2024.

Opatrením sa ustanovila výška náhrady za bolesť a výška náhrady za sťaženie spoločenského uplatnenia na rok 2024 z priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok 2023. Priemerná mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky zistená Štatistickým úradom Slovenskej republiky za kalendárny rok 2023 je 1 430 eur. Opatrenie obsahuje vypočítanú sumu 2 % z priemernej mesačnej mzdy, čo predstavuje 28,60 eur za jeden bod sadzby bodového hodnotenia za bolesť a za sťaženie spoločenského uplatnenia.

* * * * *

Vyhláška o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 531/2023 Z. z. o kategorizácii ústavnej zdravotnej starostlivosti – vyhláška nadobudla účinnosť dňa 1. januára 2024.

Uvedená vyhláška ustanovuje zoznam medicínskych programov pre konkrétnu úroveň nemocnice, zoznam medicínskych služieb so zaradením do medicínskych programov, indikátory kvality, podmienky poskytovania ústavnej zdravotnej starostlivosti v nemocnici, ako aj špeciálne personálne zabezpečenie a špeciálne materiálno-technické vybavenie.

* * * * *

Vyhláška o predkladaní údajov z účtovníctva, štatistickej evidencie a ďalších údajov zdravotnou poisťovňou

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č.522/2023 Z. z. o predkladaní údajov z účtovníctva, štatistickej evidencie a ďalších údajov zdravotnou poisťovňou – vyhláška nadobudla účinnosť dňa 1. januára 2024.

Zaviedla sa detailnejšia štruktúra výkazov a upresnil sa objem predkladaných údajov z účtovníctva, štatistickej evidencie a ďalších údajov zdravotnou poisťovňou a zjednotili sa výkazy zasielaných zdravotnými poisťovňami ministerstvu zdravotníctva, ministerstvu financií a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, čo umožňuje jednotne sledovať použitie prostriedkov verejného zdravotného poistenia zverených zdravotným poisťovniam.

* * * * *

Zmena vyhlášky, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 513/2023 Z. z., ktorou sa mení vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 526/2007 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o požiadavkách na zotavovacie podujatia – vyhláška nadobudla účinnosť dňa 1. januára 2024.

Zrušila sa povinnosť predkladať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa vystavené lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast, toto potvrdenie sa nahrádza vyhlásením zákonného zástupcu o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa.

* * * * *

 

Zoznam farmaceuticko-nákladových skupín, diagnostických skupín, diagnosticko-nákladových skupín a nákladových skupín zdravotníckych pomôcok na rok 2024

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č.497/2023 Z. z., ktorou sa ustanovuje zoznam farmaceuticko-nákladových skupín, diagnostických skupín, diagnosticko-nákladových skupín a nákladových skupín zdravotníckych pomôcok na rok 2024 – vyhláška nadobudla účinnosť dňa 1. januára 2024.

Došlo k zlepšeniu prerozdeľovacieho mechanizmu medzi zdravotnými poisťovňami zavedením zoznamu farmaceuticko-nákladových skupín, diagnostických skupín, diagnosticko-nákladových skupín a nákladových skupín zdravotníckych pomôcok.

* * * * *

Zmena vyhlášky o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie a o ročnom zúčtovaní poistného

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č.496/2023 Z. z., ktorou sa dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 159/2018 Z. z. o podrobnostiach o vykazovaní preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie a o ročnom zúčtovaní poistného v znení neskorších predpisov – vyhláška nadobudne účinnosť dňa 1. marca 2024.

Vyhláška je reakciou na zmeny, ktoré boli vykonané novelizáciou zákona č. 580/2004 Z. z. a ktoré sa týkajú zavedenia minimálneho poistného zamestnanca.

* * * * *

Zmena nariadenia o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti

Nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 462/2023 Z. z., ktorým sa dopĺňa nariadenie vlády Slovenskej republiky č. 640/2008 Z. z. o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v znení neskorších predpisov. Nariadenie nadobudne účinnosť dňa 1. januára 2024.    

Cieľom nariadenia bolo reagovať na potrebu sanácie dostupnosti urgentnej zdravotnej starostlivosti v lokalite mesta Svidník a okolia. Výsledkom je zaradenie Nemocnice arm. generála L. Svobodu Svidník, a. s. (ďalej len „nemocnica“) do pevnej siete poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti, ktorí poskytujú ústavnú pohotovostnú službu na urgentnom príjme I. typu. Touto úpravou dôjde k zlepšeniu kvality a efektivity poskytovanej zdravotnej starostlivosti podľa skutočných potrieb obyvateľstva. Nemocnica zabezpečuje zdravotnú starostlivosť pre približne 58 000 obyvateľov a poskytuje de facto rovnaké služby ako okolité nemocnice v režime 24/7, avšak iba formou ústavnej pohotovostnej služby. Táto zmena tak umožní rýchlejšie a účinnejšie poskytovanie zdravotnej starostlivosti obyvateľom v prípade bezprostredného ohrozenia života alebo niektorej zo základných životných funkcií, či vážneho ohrozenia zdravia.

* * * * *


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.