Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Ochrana zdravia očí spočíva najmä v prevencii

Kategória: Spravodajstvo

Slabozrakosť, čiastočné poškodenie zraku, farbosleposť či slepota sú očné choroby, ktorým sa dá prevenciou a včasnou diagnostikou predísť.

Bratislava 27. novembra (TASR) – Slabozrakosť, čiastočné poškodenie zraku, farbosleposť či slepota sú očné choroby, ktorým sa dá prevenciou a včasnou diagnostikou predísť. O jej dôležitosti i liečbe jednotlivých očných ochorení sa dnes v Bratislave rozprávali viacerí odborníci z odboru oftalmológie a diabetológie. V rámci podujatia Zaostrené na zrak vyšetrili aj zrak poslancov NR SR.
      Na svete je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) viac ako 285 miliónov ľudí so zrakovým postihnutím. „Až 80 percentám prípadov zrakového postihnutia sa dá predchádzať,“ povedala Marta Ondrejková, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre oftalmológiu a pediatrickú oftalmológiu, ktorá je zároveň prednostkou očnej kliniky v Banskej Bystrici.
      Na Slovensku sa vykonávajú preventívne vyšetrenia oka v každom veku. Pri skríningu, aktívnom vyhľadávaní a zistení skrytých ochorení, zmeria oftalmológ pacientovi refrakciu oka, zistí hodnotu vnutroočného tlaku a centrálnu zrakovú ostrosť. Pomocou štrbinovej lampy priehľadnosť a stav jednotlivých častí oka. Vyšetrením očného pozadia skúma stav zrakového nervu, sietnice, žltej škvrny a ciev. Podľa odborníkov sa týmto spôsobom dajú jednoznačne zistiť očné ochorenia. „Ľudia mnohokrát pri nich nepociťujú bolesť, nemôžu ich vidieť v zrkadle, no môžu sa prejavovať napríklad zhoršením videnia. Ich neliečenie môže viesť až k oslepnutiu,“ podotkla Ondrejková.
      Podľa nej sa v detskom veku vyskytujú často refrakčné chyby oka, ako ďalekozrakosť, krátkozrakosť či astigmatizmus. Ak nie je táto chyba rozpoznaná včas, vzniká u detí tupozrakosť a škúlenie. V prípade nedonosených detí hrozí riziko vzniku retinopatie nedonosených s následkom oslepnutia, avšak pri včasnom odhalení je choroba liečiteľná.
      Najčastejším dôvodom praktickej slepoty v priemyselne vyspelých krajinách je diabetes mellitus, tzv. cukrovka. Podľa oftalmologičky hlavnou príčinou straty videnia v dôsledku diabetických komplikácií je diabetická retinopatia a jej vystupňované formy. „Táto komplikácia sa vyskytuje približne v 60 percentách pacientov s diabetes mellitus po 10 až 15 rokoch trvania diabetu,“ povedala. Ako dodala, v tomto smere je dôležitá dobre organizovaná interdisciplinárna spolupráca diabetológa s oftalmológom.
      Dnešného podujatia sa zúčastnila aj Jana Marečeková, ktorá má diabetes už 22 rokov. Pred viac ako rokom v dôsledku choroby prestávala vidieť na obe oči. Po cielenej liečbe sa jej videnie však výrazne zlepšilo. „Ťažko som sa s tým vyrovnávala. Dá sa povedať, že ak by som to neriešila, už som na tom horšie. Zrak predsa nielen pre mňa, ale aj ostatných, znamená všetko, nevidieť je veľmi ťažké,“ skonštatovala Marečeková.
      Podľa riaditeľky Kancelárie WHO na Slovensku Dariny Sedlákovej počet pacientov s poruchami zraku na celom svete stúpa. Svetová zdravotnícka organizácia v rámci akčného plánu má za cieľ, aby počet očných chorôb klesol o 25 percent, v porovnaní so súčasnou situáciou. „Vítam preto aj v radoch slovenských odborníkov, že sa zvyšuje záujem o preventívne opatrenia a včasnú liečbu porúch zraku,“ dodala Sedláková.
      Akciu Zaostrené na zrak pripravila Vitreoretinálna sekcia Slovenskej oftalmologickej spoločnosti v spolupráci s Kanceláriou WHO, Slovenskou diabetologickou spoločnosťou a Výborom NR SR pre zdravotníctvo.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.