Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pandémia praje startupom v zdravotníctve

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Euractiv.sk

Pandémia COVID-19 urýchľuje digitálnu transformáciu zdravotníctva. Veľa startupov sa teraz pokúša prísť s odpoveďou na doteraz neriešené problémy, hovorí v rozhovore pre EURACTIV analytik BENEDIKT BLOMEYER. Digitálne technológie, s ktorými startupy prichádzajú, majú podľa neho v zdravotníctve veľký potenciál.

„Viac ako 20 percent startupov v zdravotníctve vzniklo počas prvých mesiacov pandémie. Tento trend nemá obdobu v žiadnom inom sektore,“ konštatuje Blomeyer, ktorý má v globálnom združení start-upových asociácií Allied for Startups na starosti európske politiky.

Blomeyer predpokladá, že európsky zdravotnícky trh zažije prudký nárast digitálnych technológií.

„Čísla naznačujú, že trh v oblasti riešenia zdravia na diaľku a digitálnych nástrojov v terapii sa v priebehu najbližších piatich rokov štvornásobne alebo päťnásobne zväčší,“ odhaduje Blomeyer.

Podľa neho tu aj po skončení pandémie bude obrovský tlak a potenciál vyťažiť z digitálnych možností v zdravotníctve čo najviac.

„V digitálnom zdravotníctve je obrovský priestor, ktorý nikto nezaberá, a nové inovácie sú na ceste. Veľké farmaceutické firmy poznajú testovacie procesy, startupy prinášajú ambiciózne inovácie a venture investori majú kapitál.“

Blomeyer spomenul niekoľko startupov, ktoré vznikli počas pandémie. Jedným z nich je Velmio. Tento startup, ktorý pôvodne vyvinul aplikáciu pre tehotenské poradenstvo, prišiel s aplikáciou na sledovanie Covid-19 kontaktov. Používa sa v Estónsku a v Austrálii.

Podľa analytika budú pre plný rozvoj potenciálu digitálneho zdravotníctva potrebné aj legislatívne zmeny.

„Nemecko minulý rok schválilo zákon o zdravotnej starostlivosti, ktorý umožňuje uhrádzať náklady za telemedicínu a aj digitálne aplikácie, ak ich predpíše lekár. Tiež poskytuje cielené financovanie inováciám v zdravotníctve. Potrebujeme nové rámce na preplatenie nákladov digitálnych riešení a tiež spôsob ako posudzovať systémy digitálnej terapie,“ hovorí Blomeyer.

Úhrady, digitálne predpisy či elektronické predpisy a elektronické zdravotné záznamy navyše stále do veľkej miery fungujú len v národných rámcoch.

„Jeden zo spôsobov, ako môžeme zlepšiť súčasný systém, je cez snahu EÚ sústrediť všetok dostupný potenciál,“ tvrdí analytik Allied for Startups. V tomto zmysle by podľa neho dával zmysel jednotný európsky rámec pre preplácanie  digitálnych riešení cez systém verejného poistenia.

„Často sa rozprávame o kompetenciách členských štátov verzus kompetenciách Európskej únie. To, že v niektorých oblastiach nemáš kompetenciu neznamená, že nemôžeš v tomto smere nič urobiť. Vždy môžeš zdieľať dobrú prax. Práve toto môže motivovať ostatných, aby robili viac a lepšie,“ zakončil.

Zdroj: https://euractiv.sk/section/spolocnost/news/pandemia-praje-startupom-v-zdravotnictve/


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.