Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Pri príležitosti Dňa boja proti hladu spustí Magna kampaň o podvýžive detí

Kategória: Spravodajstvo

Poukázať na celosvetový problém podvýživy, na ktorú vo svete trpí 50 miliónov detí, pričom ročne na ňu zomrú dva milióny, ale zároveň ukázať "najlepšie jedlo na svete", ktoré dokáže zachraňovať ľudské životy.

Bratislava 6. októbra (TASR) – Poukázať na celosvetový problém podvýživy, na ktorú vo svete trpí 50 miliónov detí, pričom ročne na ňu zomrú dva milióny, ale zároveň ukázať "najlepšie jedlo na svete", ktoré dokáže zachraňovať ľudské životy. To je cieľom týždňovej informačno-fundraisingovej kampane slovenskej humanitárnej organizácie Magna, ktorú spúšťa v pondelok (10.10.) pri príležitosti Dňa boja proti hladu (16.10.). Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave to uviedol riaditeľ organizácie Martin Bandžák.
      "Magna už desať rokov zachraňuje detské životy, ktoré trpia podvýživou v krajinách, ako je Kongo, Kambodža, Barma, Keňa, Somálsko či Mjanmarsko. Tisíce a tisíce detí navštevujú naše zdravotnícke nutričné centrá, kde táto terapeutická strava dokáže zachrániť život," povedal Bandžák. Kampaň sa pritom podľa neho dá podporiť viacerými spôsobmi. Jedným z nich je pripísanie ľubovoľnej čiastky, minimálne ale jedného eura, k účtu v niektorom z podnikov v rámci veľkej reštauračnej siete zariadení v bratislavských nákupných centrách. "Potom je to pomocou webovej stránky (www.magna.sk), kde bude možné zakúpiť jedlo priamo a tiež pomocou SMS, poslaním v tvare MAGNA na číslo 806, čím si zaregistrujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote troch eur," odpovedal Bandžák na otázku TASR, ako sa môžu prípadní záujemcovia zapojiť do kampane na podporu projektov zameraných na liečenie, výživu a edukáciu aj inak.
      Humanitárna organizácia pomáha bojovať proti podvýžive od roku 2001, a to prostredníctvom projektov, ktoré sú zamerané na samotnú liečbu podvyživených detí, ako aj opatreniami na jej predchádzanie a zároveň na edukovanie, teda vzdelávanie rodičov dieťaťa a celej komunity. Na celom svete totiž trpí podvýživou okolo 50 miliónov detí, z toho ťažkou podvýživou, teda život ohrozujúcou, 16 miliónov z nich. Každoročne pritom na podvýživu zomrú dva milióny detí. Najviac postihnuté sú pritom krajiny v Ázii a Afrike. Organizácia pomáha svojimi projektmi v Kambodži, Mjanmarsku, Keni či Konžskej demokratickej republike, aktuálne aj v Južnom Sudáne a Sýrii. Napríklad v súvislosti s vojnou v Sýrii zasahovali jej pracovníci nielen v samotnej krajine, ale aj na maďarsko-srbskej hranici, Chorvátsku či Libanone.
      Projekt v súvislosti s bojom proti podvýžive detí funguje podľa Evy Vitáriušovej, detskej lekárky z oddelenia 2. Detskej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave komplexne. Prvým krokom je diagnostika zdravotného stavu dieťaťa a zistenie miery podvýživy, a to priložením špeciálnych pásikov na rameno dieťaťa. Na základe toho sa rozhodne, či môže byť dieťa liečené v komunitnom centre, kde žije, alebo musí byť prevezené do nemocnice.
      Na začiatku sa mu podáva terapeutické mlieko, po prepustení z nemocnice dostáva už doma špeciálne terapeutické tyčinky. "Nazvyme to správne, je to liek. Je to terapeutické jedlo. Má prísny obsah kalórií, bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a je na báze mliečneho prášku," povedala Vitáriušová. Takáto liečba trvá osem až dvanásť týždňov, počas ktorých dieťa je len túto stravu. Pritom podotýka, že popri liečbe sa zároveň rodina dieťaťa vzdeláva a školí, napr. ako správne pripraviť rôzne jedlá pre deti, ako si všímať prípadné zdravotné komplikácie detí a kedy treba vyhľadať zdravotnú pomoc a podobne.
      Podľa lekárky sa dá v súvislosti so stratou hmotnosti dieťaťa hovoriť o stredne ťažkej a ťažkej podvýžive. V mnohých prípadoch sa však pridávajú aj pridružené problémy a komplikácie, napr. šokový stav, hnačky, kožné ochorenia či zlyhania srdca. Okrem prípadov podvýživy, kedy sú deti extrémne vychudnuté a chýbajú im všetky zložky, sú samostatnou podkapitolou prípady, kedy deťom chýbajú v strave bielkoviny, avšak majú priveľa cukrov, keďže sú kŕmené sladkými mliekami na báze cukrov. Dieťa potom vyzerá, akoby malo nafúknuté bruško a niektorí rodičia si často ani neuvedomia, že dieťa je tak či tak podvyživené.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.