Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Rakovina prsníka trápi i 25-ročné, ženy zo strachu prevenciu podcenia

Kategória: Spravodajstvo

Rakovina prsníka trápi čoraz viac mladých žien. Mnohé nechodia na preventívne prehliadky, čím si znižujú pravdepodobnosť na včasnú diagnostiku.

Bratislava 8. júna (TASR) – Rakovina prsníka trápi čoraz viac mladých žien. Mnohé nechodia na preventívne prehliadky, čím si znižujú pravdepodobnosť na včasnú diagnostiku. Podľa lekárov je to škoda, skorým odhalením choroby sa žena dokáže úplne vyliečiť. Počet novodiagnostikovaných mladých pacientok sa za posledné roky takmer zdvojnásobil.
      "Choroba sa môže prejaviť aj u ženy po 25. roku života," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave klinická onkologička Miroslava Malejčíková. Upozornila, že mladé ženy, zväčša pod 40 rokov, sa začnú často liečiť v pokročilom štádiu ochorenia. Za chorobu môže z veľkej časti genetika. "Avšak prispieva k tomu zlý životný štýl, málo pohybu," doplnila ďalšia klinická onkologička Katarína Petráková.
      Na Slovensku sa na nádor prsníka lieči približne 30.000 žien. Diagnóza však môže postihnúť i mužov. S ochorením sa dá žiť dlhé roky - závisí od štádia či dodržiavania liečby. "V úplné vyliečenie veria najmä ženy v pokročilých štádiách choroby," ozrejmila onko-psychologička Mária Andrášiová. Podotkla, že v takejto fáze to nie je možné.
      Dôvodov pre vieru v úplné vyliečenie v ťažkom štádiu choroby je viacero. Pri extrémne pozitívnom myslení môže ísť o obranný mechanizmus. "Pre človeka ide o tak ťažko spracovateľnú informáciu, že to jednoducho vytesní z hlavy," uviedla Andrášiová. Stáva sa tiež, že pacientky zle pochopili informáciu od lekára a nesprávne si ju interpretovali. Psychické zvládanie ochorenia je pre liečbu veľmi dôležitý faktor. "Preto, ak majú ženy psychické ťažkosti, mali by vyhľadať odborníka," uviedla Andrášiová.
      Ženy sa podľa nej pri podozrení boja navštíviť lekára, hoci si hrčku nahmatali. Majú strach z pravdy, objasnila. Mnohé k odborníkovi nejdú ani pre zaneprázdnenosť – starajú sa o rodinu, domácnosť. "Týka sa to najmä žien z malých miest a dedín, úlohu tu zohráva aj dostupnosť liečby," vysvetlila onko-psychologička.
      Vieru vo vyliečenie či podceňovanie preventívnych prehliadok potvrdzujú i samotné pacientky. Občianske združenie Amazonky medzi nimi urobilo miniprieskum. Odpovedalo 91 žien v pokročilom štádiu ochorenia v období od júla 2016 do marca 2017. Takmer 60 percent týchto žien bolo v čase dopytovania vo vážnej, metastatickej fáze (4. štádium). Takmer polovica pacientok v 3. a 4. štádiu priznala, že nechodila na pravidelné prehliadky. Veľa žien v pokročilom štádiu ochorenia žije dva až štyri roky.
      Pri prevencii rakoviny prsníka by sa mal podľa lekárov viac zapojiť štát. "V Česku sa robí skríning rakoviny prsníka, podarilo sa odhaliť veľa žien vo včasnom štádiu ochorenia," povedala klinická onkologička Petráková, ktorá pôsobí V Česku.
      Na Slovensku sa na skríning rakoviny prsníka podujala jedna zo súkromných zdravotných poisťovní. Ministerstvo zdravotníctva za štát tvrdí, že pozývanie na takéto vyšetrenia skvalitní projekt elektronizácie zdravotníctva.
      "Jedným z prioritných zámerov rezortu je realizovanie Národného onkologického programu, jeho súčasťou bude vybudovanie metodického centra pre skríning najfrekventovanejších nádorových diagnóz. Rezort túto oblasť aktívne rieši a pracuje na podrobnostiach celoplošného skríningu," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.