Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

S cukrovkou sa treba naučiť žiť, tvrdí prezident zväzu diabetikov

Kategória: Spravodajstvo

Ak sa pacient s cukrovkou naučí so svojou chorobou žiť, nemusí ho vôbec obmedzovať.

Bratislava 26. februára (TASR) –  Nie vždy sa to však darí. "Mnohí majú problémy napríklad v zamestnaní. Diabetik musí dodržiavať určitý stravovací režim a nie v každom zamestnaní mu to umožnia," povedal pre TASR prezident Zväzu diabetikov Slovenska (ZDS) Jozef Borovka.
      Pacient si tiež potrebuje aplikovať inzulín v intervale, ktorý závisí od závažnosti ochorenia. Niektorí pacienti ho podľa Borovku potrebujú jedenkrát týždenne, iní aj päťkrát denne. "Už existujú aj inzulínové pumpy, na ktoré je pacient napojený, a tie mu inzulín dávkujú podľa potreby," hovorí Borovka. Pacienti sa podľa neho niekedy stretávajú vo svojom okolí aj s diskrimináciou alebo šikanovaním.
      Pre zvládanie choroby je dôležitá podpora rodiny a okolia. "Ťažko môže niekto zvládať stravovanie sacharidovými jednotkami, keď sa jeho rodina hostí parenými buchtami a dukátovými buchtičkami. To pacienta psychicky deptá a nie každý zvládne sladkému jedlu odolať," rozpráva Borovka.
      Príčiny diabetu 1. typu ani vplyv dedičnosti doteraz nie sú jasné. "Vzniku diabetu 2. typu veľmi napomáha obezita aj stres," priblížil prezident ZDS. Cukrovka 1. typu, pri ktorej pankreas nevytvára inzulín, má podľa neho rýchly nástup. Prejavuje sa tým, že pacient je veľmi smädný, malátny, podráždený, často chodí na WC, chudne a nechutí mu jesť. U cukrovky 2. typu je to zložitejšie, pretože príznaky sú nešpecifické a pokiaľ pacientovi lekár z krvi nezistí, že má zvýšenú hladinu cukru, choroba môže postupovať aj niekoľko rokov. "Pacient si nepripúšťa príznaky a svoju diagnózu môže zistiť pri náhodnej kontrole alebo napríklad u očného lekára, keď už je neskoro," hovorí Borovka. Pri dlhodobo nezistenej cukrovke dochádza k poškodeniu ciev a nervov, čo sa môže prejaviť práve na očiach. Ďalšími komplikáciami sú zlyhávanie obličiek, diabetická noha a vyššie riziko infarktu a mozgovej príhody.
      Pacient podľa Borovku často pripisuje príznaky diabetu 2. typu, ako sú zhoršený zrak, bolesti chrbta alebo nôh vyššiemu veku, sedavému zamestnaniu či práci na počítači. Cukrovka doteraz nie je vyliečiteľná a možno ju len kompenzovať diétou, užívaním tabliet a napokon aplikovaním inzulínu.
      Prezident ZDS priblížil, že v súčasnosti je na Slovensku okolo 400.000 pacientov s cukrovkou. Približne 1700 z nich sú deti. "Podľa ďalších štatistík je asi 150.000 diabetikov, ktorí o svojom ochorení vôbec nevedia," varuje Borovka.
      Zväz diabetikov Slovenska funguje 30 rokov a okrem iného pravidelne organizuje celoslovenské edukačné konferencie Diabetologické dni, Festival diabetu, rekondično-integračné a rehabilitačné pobyty pre dospelých diabetikov, detské tábory, edukačné stretnutia na regionálnych úrovniach či meranie hladiny cukru v krvi na školách aj medzi verejnosťou. Diabetologické dni budú tento rok 30. mája v Liptovskom Mikuláši a Festival diabetu ku Svetovému dňu diabetu bude v 14. novembra Banskej Bystrici.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.