Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Seniori si šikanu ťažko priznajú, často ich týrajú vlastné deti

Kategória: Spravodajstvo

Slovenská spoločnosť zatvára podľa mimovládok oči pred domácim násilím páchaným na senioroch. 

Bratislava 16. júla (TASR) – Slovenská spoločnosť zatvára podľa mimovládok oči pred domácim násilím páchaným na senioroch. Aktérmi sú zväčša najbližší ľudia, dokonca vlastné deti. Šikana má pritom rôzne formy, častá je fyzická, ako bitky, facky, sprchovanie v studenej vode, aj psychická, ako ponižovanie, nadávanie, výsmech či izolácia od okolia.
      "Bezmála sa stretávame sa aj s ekonomickou, kde starkých oberajú o peniaze. V jednom domove, v ktorom sme robili kampaň, mali niektorí príbuzní dokonca zakázaný vstup, pretože prichádzali iba v čase vyplácania dôchodku," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Adriana Havašová, riaditeľka občianskeho združenia Pomoc ohrozeným deťom – Centrum Nádej.
      Združenie, ktoré sa prioritne venuje pomoci týraným deťom a ich matkám, navštevuje od minulého leta kluby dôchodcov v Bratislavskom kraji. Spolu ich je asi 38, pričom zatiaľ navštívilo 16. Pracovníci asi 240 seniorom vysvetľovali, ako domáce násilie identifikovať a ako sa zachovať.
      "Majú problém priznať si, že sú obeťami. Často takéto správanie trpia a berú ho ako normu. Je ťažké priznať si, že vás týra vlastné dieťa či príbuzný," uviedla Havašová. Počas stretnutí sa k týraniu priznalo asi 20 dôchodcov. Oficiálne štatistiky o týraní seniorov však podľa riaditeľky združenia neexistujú, v rámci Slovenska totiž nie je vybudovaná sieť krízových centier venujúcich sa konkrétne tejto problematike.
      "Senior by mal vedieť povedať nie. Ak má strach zavolať políciu, môže zavolať na akékoľvek krízové centrum, aj tie pre deti či ženy, pomôžu mu všade, nielen v našom združení," konštatovala. Centrá poskytujú bezplatné psychologické, sociálne i právne poradenstvo. Obeť sa podľa Havašovej odblokuje najmä na sedeniach so psychológom a neskôr je vec odhodlaná riešiť aj právne. "Takisto ponúkame takéto služby," dodala.
      Združenie navštevuje kluby seniorov v Bratislavskom kraji v rámci projektu venovanému domácemu násiliu u špecifických cieľových skupinách. Projekt v sume asi 40.000 eur je financovaný najmä z nórskych fondov, finančne prispel aj štát a samotná mimovládka, informačné materiály k tejto problematike hradil Bratislavský samosprávny kraj.
      "Okrem práce so seniormi chodíme v rámci projektu aj do škôl hovoriť o násilí na deťoch, venujeme sa aj zdravotne postihnutým, psychiatrickým pacientkam či ľuďom pracujúcim v sexbiznise," dodala Havašová. Verejnosť môže pracovníkov združenia kontaktovať na telefónom čísle 0905 463 425.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.