Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

SLK vyzýva, aby rozpočet pre zdravotníctvo myslel na stabilizáciu zdravotníkov

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 24. septembra (TASR) – Slovenská lekárska komora (SLK) vyzýva kompetentných, aby v rozpočte pre zdravotníctvo na budúci rok vyčlenili potrebné finančné zdroje na stabilizáciu zdravotníkov. Ako v piatok na tlačovej konferencii povedal prezident komory Marian Kollár, ide o prostriedok na to, aby sa zastavilo rúcanie systému zdravotníctva, ktoré by ublížilo najmä slovenským pacientom.

Šéf lekárskej komory zdôraznil, že podporujú iniciatívu Lekárskeho odborového združenia (LOZ). To prostredníctvom deklarácie požaduje stabilizáciu nielen lekárov, ale aj všetkých zdravotníckych pracovníkov. "Že je situácia skutočne vážna, o tom hovorí aj aktivita nemocničných lekárov, že ak sa ich požiadavky nebudú riešiť, nedajú súhlas na ďalšie pohotovostné služby, ktoré podľa zákona môžu mať nariadené len v objeme 150 hodín ročne. Vo väčšine nemocníc sú už vyčerpané," zdôraznil Kollár.
      Komora sa vyhradila aj voči vyjadreniam predsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre zdravotníctvo Jany Bittó Cigánikovej (SaS) k požiadavke zvýšenia platov zdravotníkov a k reforme slovenského zdravotníctva. "Sme presvedčení, že návrh reformy optimalizácie siete nemocníc je nielen vytrhnutý z konceptu potreby riešenia zásadných problémov slovenského zdravotníctva, ale v navrhovanej podobe neprinesie žiadne zlepšenie ani dostupnosť zdravotnej starostlivosti a už vôbec nie kvality jej poskytovania," doplnil s tým, že základným riešením situácie nie je optimalizácia siete nemocníc, ale personálna stabilizácia.
      Komora lekárov nesúhlasí ani s názorom, že klasických nemocníc je nadbytok. Tvrdí tiež, že "akékoľvek zoštíhľovania nemocničnej siete odmietli napríklad Česko a Rakúsko". Komora chce predstaviť svoj návrh reformy širokej odbornej verejnosti a tiež Ministerstvu zdravotníctva SR už budúci týždeň. SLK si myslí, že reforma je nutná, no musí byť zmysluplná. Myšlienku považuje za dobrú, ale nie komplexnú. Tvrdí, že jej chýbajú konkrétne kroky, takisto že napríklad financovanie reformy na ambulantnej úrovni je nedostatočné.
      Dodal, že na to, aby mladí ľudia mali záujem hlásiť sa na štúdium medicíny, aby mladí lekári neodchádzali po skončení štúdia do zahraničia za lukratívnejšími podmienkami a tiež, aby starší lekári neodchádzali zo slovenského zdravotníctva, je potrebné im zvýšiť platy. Zdôraznil, že sa tak stalo alebo sa v blízkej dobe stane vo viacerých európskych krajinách.
      SLK konkretizovala, že zvýšenie platu by u neatestovaného lekára malo byť na úrovni 1,7-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve. U atestovaného lekára by malo ísť o 2,5-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Rozlíšiť treba aj mladého lekára a staršieho – skúseného lekára.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.