Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Slovensko je jednotkou v liečbe tuberkulózy v rámci Európskej únie

Kategória: Spravodajstvo

Tuberkulóza je hlavnou príčinou úmrtnosti na infekčné ochorenia na celom svete. V roku 2014 toto ochorenie postihlo 9,6 milióna ľudí.

Vyšné Hágy 23. marca (TASR) – Tuberkulóza je hlavnou príčinou úmrtnosti na infekčné ochorenia na celom svete. V roku 2014 toto ochorenie postihlo 9,6 milióna ľudí. Napriek množstvu prípadov, ktoré sa vo svete vyskytujú, tuberkulóza je liečiteľná choroba. Slovensko je v rámci Európskej únie jednotkou v jej liečiteľnosti. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii pri príležitosti Svetového dňa tuberkulózy Ivan Solovič, primár oddelenia pneumológie a ftizeológie Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie Vyšné Hágy.
      Následkom tejto choroby v roku 2014 zomrelo 1,5 milióna ľudí. V súčasnosti je situácia na Slovensku stabilizovaná. V roku 2014 bolo do Národného registra tuberkulózy nahlásených 336 prípadov, v roku 2015 to bolo 317 prípadov. „V minulom roku išlo o pľúcne formy v 264 prípadoch, mimopľúcnu formu sme zaznamenali v 53 prípadoch. V detskej populácii do 14 rokov sa tuberkulóza vyskytla v 67 prípadoch,“ uviedol Solovič s tým, že počas uplynulého roka zomrelo na tuberkulózu na Slovensku päť pacientov. 
      Najvyšší výskyt tohto ochorenia na Slovensku je najmä v oblasti východu krajiny. Ide predovšetkým o Košický kraj, kde týmto ochorením trpí v priemere viac ako 11 obyvateľov na tisíc obyvateľov. Druhým najproblematickejším krajom na Slovensku je Prešovský a najnižší výskyt je zaznamenaný v Nitrianskom. „Rómovia tvoria celkovo až 37,22 percenta z celkového počtu prípadov. Najviac pacientov na tuberkulózu medzi rómskymi obyvateľmi sa nachádza vo Veľkom Šariši, Luniku IX v Košiciach, Ostrovanoch, Krížovej Vsi a Nálepkove,“ uviedol Solovič s tým, že tuberkulóza je liečiteľná choroba a jej liečba trvá približne pol roka. „Úspešnosť liečby v rámci Európskej únie je 75 percent, pričom Slovensko má 92,8 percenta úspešnosť liečby, čo nás zaraďuje na prvé miesto medzi krajinami Európskej únie,“ informoval Solovič. 
      Tuberkulóza na Slovensku postihuje aj detských pacientov. V roku 2012 došlo k ukončeniu plošného očkovania a od tohto obdobia sa zvyšuje počet chorých detí. „V našom ústave sa v uplynulom roku nachádzalo 61 pacientov prevažne vo veku do štyroch rokov. Pribudli pacienti aj v lokalite Veľká Lomnica,“ uviedol primár Šrobárovho ústavu detskej tuberkulózy a respiračných chorôb v Dolnom Smokovci Peter Ferenc. Pre vzrastajúci počet chorých detí sa zaviedlo povinné očkovanie v najproblematickejších oblastiach Slovenska. „Ide o obce Hranovnica v okrese Poprad, Veľká Lomnica, Krížová Ves a Výborná v okrese Kežmarok a o Nový Dvor z okresu Galanta,“ dodal Ferenc. 
      „Vo Vyšných Hágoch sa k dnešnému dňu lieči 26 pacientov s otvorenou formou pľúcnej tuberkulózy, ktorí sú nebezpeční pre svoje okolie. Z nich je šesť recidivistov, čiže sa k nám vrátili opäť,“ informoval Solovič. K zvýšeniu informovanosti o respiračnej chorobe prispieva aj národný projekt Zdravé komunity, ktorý sa zameriava najmä na prácu s rómskymi občanmi. „Zdravotnícky asistent sa v našom projekte zameriava najmä na uľahčenie komunikácie medzi pacientom a lekárom, ale taktiež vykonáva osvetovú činnosť,“ vysvetlila koordinátorka projektu Lenka Bužová.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.