Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Slovensku patrí popredná priečka v liečbe novozistených prípadov TBC

Kategória: Spravodajstvo

 Situácia s ochorením na tuberkulózu (TBC) na Slovensku je v súčasnosti stabilizovaná. V roku 2013 bolo do Národného registra TBC nahlásených 401 prípadov tuberkulózy, čo je incidencia 7,41 na 100.000 obyvateľov.

Vyšné Hágy 20. marca (TASR) – Situácia s ochorením na tuberkulózu (TBC) na Slovensku je v súčasnosti stabilizovaná. V roku 2013 bolo do Národného registra TBC nahlásených 401 prípadov tuberkulózy, čo je incidencia 7,41 na 100.000 obyvateľov. Vlani sa tento počet znížil. „V roku 2014 to bolo 336 prípadov, čo je incidencia 6,20 na 100.000 obyvateľov,“ konkretizoval primár oddelenia pneumológie a ftizeológie Národného ústavu pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Ivan Solovič.
      V roku 2014 sa objavilo 294 nových prípadov a v 42 prípadoch išlo o recidívy ochorenia. Z tohto počtu 277 prípadov tvorili pľúcne formy tuberkulózy a 59 prípadov bola mimo pľúcna TBC. „Pri porovnaní vekových skupín a pohlaví je na Slovensku vyšší počet mužov s týmto ochorením, ktorých je takmer 200, u žien je výskyt vo vyšších vekových skupinách. V detskej populácii do 14 rokov sa tuberkulóza vyskytla v 46 prípadoch, pričom oproti roku 2013 zaznamenávame nárast o osem prípadov,“ doplnil Solovič s tým, že roku 2014 zomrelo sedem pacientov na tuberkulózu.
      Z 336 prípadov bolo pre ťažkosti pacientov diagnostikovaných 220 prípadov, avšak 35 percent chorých bolo zistených náhodne, keďže na začiatku nepociťovali ťažkosti. Podľa geografického rozloženia v Slovenskej republike najhoršími oblasťami s najvyšším výskytom tohto ochorenia je stále oblasť východného Slovenska. V Prešovskom kraji je incidencia 13,07 na 100.000 obyvateľov. Podľa etnického zloženia bol výskyt tuberkulózy v roku 2014 u 212 Slovákov a 96 Rómov, ktorí tvoria celkovo až 28,57 percenta z celkového počtu prípadov, dodal Solovič. 
      „Analýza výsledkov liečby za rok 2013 nám dokumentuje, že liečba, ktorú dostávajú naši pacienti je plne indikovaná a správna, nakoľko máme až 85-percentnú úspešnosť liečby u novozistených mikroskopicky pozitívnych prípadov,“ zdôraznil Solovič s tým, že v tomto meradle je Slovensko na poprednej priečke vo svete. Spolu so Slovinskom a Českom je Slovensko zároveň krajinou z východného bloku zaradenou medzi štáty s nízkym výskytom TBC.
      „TBC je stále vážnym ochorením, keďže v roku 2013 bolo diagnostikovaných nových deväť miliónov prípadov, pričom najhoršia situácia je v Afrike a juhovýchodnej Ázii. Najvyšší výskyt je v oblasti strednej Afriky,“ priblížila situáciu vo svete hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre TBC a respiračné choroby Marta Hajková. Podľa nej až 10 miliónom detí na svete umreli rodičia na TBC a táto choroba je hlavným zabijakom ľudí infikovaných HIV. Od roku 1990 je však pokles vo výskyte úmrtí na TBC o 45 percent, a to celosvetovo. Aj napriek tomu žiadna krajina nedokázala úplne eliminovať toto ochorenie.
      V krajinách Európskej únie, Islandu a Nórska bolo hlásených v roku 2013 takmer 69.000 prípadov tuberkulózy. Celková miera notifikácie predstavovala 12,7 na 100.000 obyvateľov, čo však odráža veľké rozdiely v rámci regiónu, od 3,4 na 100.000 na Islande až po 83,5 na 100.000 v Rumunsku. Navyše, značné rozdiely sa vyskytujú aj v rámci jednotlivých krajín. „Vyššiu incidenciu hlásia veľké mestá, ako je Londýn, ktorý tvoril 38 percent prípadov z celkového počtu TBC prípadov vo Veľkej Británii. Až 28 percent prípadov v európskom regióne bolo hlásených u osôb cudzieho pôvodu, teda nenarodených v krajine, kde bola tuberkulóza zistená a liečená,“ objasnil Solovič.
      TBC je liečiteľné ochorenie, ale, ak sa na chorobu nemyslí a pacienti prídu neskoro s ťažkými postihnutiami pľúc alebo iných orgánov, môžu aj zomrieť. Choroba patrí podobne ako chrípka medzi kvapôčkové nákazy. Je liečiteľná, aj keď narastá počet tzv. multirezistentných foriem, ktoré sú veľmi problematické. „Súčasné povedomie ľudí o tuberkulóze je veľmi nízke, preto o nej treba stále hovoriť medzi odbornou aj laickou verejnosťou, pretože môže zasiahnuť kohokoľvek a kedykoľvek,“ uzavrel Solovič.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.