Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Svetový deň darcov krvi si pripomína aj Slovensko, krv potečie aj v divadlách

Kategória: Spravodajstvo

Dnešný Svetový deň darcov krvi si pripomína aj Slovensko. Národná transfúzna služba SR pri tejto príležitosti otvára brány svojich pracovísk verejnosti. Slovenský Červený kríž zase organizuje divadelnú kvapku krvi. Nemocnice krv potrebujú najmä v letných mesiacoch, keď je zvýšený počet úrazov.

Bratislava 14. júna (TASR) - "Transfúzia krvi je jedným zo základných nástrojov pri zachraňovaní životov. Najmä pri udalostiach, ako sú dopravné nehody, živelné katastrofy a podobne, je len veľmi ťažké odhadnúť, koľko krvi sa na operačnej sále pri záchrane pacienta spotrebuje. Dostatočné zásoby sa dajú zabezpečiť len pri pravidelnom darovaní krvi od dobrovoľných darcov počas celého roka," hovorí Renáta Dundová, generálna riaditeľka Národnej transfúznej služby (NTS) SR.
      Pomôcť šíriť osvetu má aj dnešný Deň otvorených dverí v NTS SR. Záujemcovia tak môžu do 17.00 h navštíviť odberové pracoviská v Bratislave - na Kramároch a v Ružinove, v Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave či Žiline. Zároveň prebieha aj Divadelná kvapka krvi, životodarnú tekutinu tak dnes doobeda možno darovať v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave a Jókaiho divadle v Komárne.
      Pri jednom odbere, ktorý trvá päť až 15 minút, sa odoberie 450 mililitrov krvi. Tú môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Za najvzácnejších darcov sa považujú tí s negatívnym Rh faktorom krvi. Na Slovensku krv podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácii daruje vyše 300.000 ľudí, vyše 112.000 pravidelne.
      „Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí darujú krv a pomáhajú našim zdravotníkom zachraňovať životy pacientov. Darcovia dávajú ten najväčší dar, svoju vlastnú krv, pričom za záchranu ľudského života neočakávajú odmenu. Tento čin uskutočňujú z čisto nezištných dôvodov, za čo im patrí poďakovanie a právom prináleží úcta,“ zhrnul minister zdravotníctva Tomáš Drucker, ktorý zároveň prevzal záštitu nad oslavami svetového dňa.
      Prvý Svetový deň darcov krvi zorganizovali 14. júna 2004 v Johannesburgu pracovníci juhoafrickej Národnej transfúznej služby. Už vtedy sa tento deň pripomínal v 80 krajinách sveta. Svetová zdravotníctva organizácia (WHO) v tomto roku kampaň orientovala na darovanie krvi v urgentných situáciách. Jej mottom je otázka: "Čo môžete urobiť?" a následné posolstvo znie: "Darujte krv. Darujte krv teraz. Darujte krv často."

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.