Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V nemocnici v Bojniciach trvá na výpovediach 40 sestier, v Trenčíne 54

Kategória: Spravodajstvo

Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach 40 sestier.

Trenčín/Bojnice 26. januára (TASR)- Na ukončení svojho pracovného pomeru trvá v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach 40 sestier. K dnešnému dňu tak svoje výpovede stiahlo celkovo 52 z 92 zdravotníčok, ktoré sa vlani koncom novembra pridali k hromadných výpovediam v nemocniciach. Vo Fakultnej nemocnici (FN) v Trenčíne na svojej výpovedi trvá 54 sestier, z pôvodných 189 ich tak stiahlo 135. Informoval o tom dnes predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška (Smer-SD).
      V súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti zvolal Baška na dnešné dopoludnie koordinačné stretnutie s riaditeľmi nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK - NsP v Bojniciach, Považskej Bystrici a Myjave, ako i FN v Trenčíne, nemocnice v Partizánskom, Univerzitnej nemocnice v Martine a Krajského operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby v Trenčíne. "Cieľom tohto stretnutia bolo ubezpečiť pacientov v Trenčianskom kraji, že pre nich bude aj po 1. februári zabezpečená zdravotná starostlivosť," uviedol predseda TSK. 
      Na svojich výpovediach naďalej trvá časť sestier a pôrodných asistentiek z bojnickej nemocnice, ktorá patrí pod kraj, ako i kolegyne z Fakultnej nemocnice v Trenčíne v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR. "Dohodli sme sa aj s jednotlivými nemocnicami, že preberú niektoré činnosti, ktoré nebudú môcť tie v Bojniciach a v Trenčíne zabezpečiť samostatne," ozrejmil Baška.
      Ako informoval riaditeľ bojnickej nemocnice Ivan Gašparovič, z kľúčového oddelenia anesteziológie a intenzívnej medicíny stiahlo svoje výpovede 18 z pôvodných 19 sestier, takže akútna aj plánovaná zdravotná starostlivosť tam bude zabezpečená v plnom rozsahu. "Jediné oddelenie toho času je to psychiatrické, kde stále na svojich výpovediach trvá 13 z 29 sestier. Z tohto dôvodu sme sa rozhodli dočasne znížiť počet lôžok. Akútne stavy na psychiatrii vieme zabezpečiť a stabilizovať, v spolupráci s ostatnými nemocnicami bude zabezpečená starostlivosť o týchto pacientov a budú prevážaní po dohode aj do nemocnice v Trenčíne, Považskej Bystrici a dokonca aj do Martina," vysvetlil.
      Gašparovič ďalej deklaroval, že v Bojniciach bude akútna zdravotná starostlivosť zabezpečená a v prípade plánovanej, budú niektorí pacienti prevážaní do iných nemocníc. Podľa jeho ďalších slov nie je nutné, aby sa v NsP momentálne spájali niektoré oddelenia.
      Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, ako ozrejmil jej riaditeľ Stanislav Pastva, sa výpovede dotýkajú dominantne dvoch kliník, gynekologicko-pôrodníckej, kde je vo výpovedi zhruba 31 sestier z okolo 60 a pediatrickej kliniky, kde na svojej výpovedi trvá zhruba 18 z takmer 80 sestier. "Akútnu starostlivosť budeme vedieť, samozrejme, zabezpečiť, aj pokiaľ by tieto sestričky zotrvali vo svojich výpovediach, čo u nás prichádza do úvahy až od 1. marca. V mesiaci február nemocnica funguje v normálnom režime a v plnom výkone. Od 1. marca máme deklarovanú pomoc od všetkých ostatných nemocníc v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja, ako aj nemocnice v Partizánskom," zdôraznil. Podľa jeho ďalších slov je možné, že gynekologicko-pôrodnícka klinika bude musieť časť pôrodov presunúť do iných nemocníc, tiež, že nemocnica presunie niektoré sestry na spomínané kliniky z iných oddelení.
      Hromadné výpovede podali sestry v Bojniciach ešte vlani 30. novembra, pričom výpovedná lehota im má skončiť 31. januára. V nemocnici ich celkovo pracuje 356. Od novembra minulého roka miesta odchádzajúcich sestier prijala NsP šesť nových. Vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne podali výpovede sestry vlani 7. decembra, pracuje ich tam celkovo 676. FN tiež prijala niekoľko nových sestier.
      Okrem sestier z bojnického a trenčianskeho zdravotníckeho zariadenia podali hromadné výpovede aj ich kolegyne v Košiciach, Trnave, Žiline, Prešove, Martine, Dolnom Kubíne, Považskej Bystrici, Trstenej či Poprade.
      Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.
      Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.
      Od ministra sestry žiadajú tri veci. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež zvyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.