Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V prípade úmrtia dôchodkyne v DSS sa cudzie zavinenie nepotvrdilo

Kategória: Spravodajstvo

V prípade úmrtia 70-ročnej dôchodkyne, ktorá zomrela začiatkom tohto týždňa po vypadnutí z okna na 3. poschodí v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov (DSS a ZpS) Rača, sa cudzie zavinenie nepotvrdilo.

Bratislava 19. augusta (TASR) – V prípade úmrtia 70-ročnej dôchodkyne, ktorá zomrela začiatkom tohto týždňa po vypadnutí z okna na 3. poschodí v Domove sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov (DSS a ZpS) Rača, sa cudzie zavinenie nepotvrdilo. Na dnešnej tlačovej besede to uviedla Michaela Šopová, riaditeľka odboru sociálnych vecí Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý je zriaďovateľom predmetného zariadenia. "Po riadnom preverení nebolo zistené žiadne zavinenie, či už zo strany cudzej osoby alebo zo strany zamestnancov zariadenia," povedala Šopová s tým, že prípad komunikovali ako so samotným zariadením, tak s políciou.
      Šopová tak vyvrátila tvrdenia Asociácie prijímateľov sociálnych služieb v SR, podľa ktorej nebolo o dôchodkyňu dostatočne postarané v zmysle stupňa jej odkázanosti. Tá totiž tvrdí, že dôchodkyňa bola umiestnená do zariadenia, ktoré vraj slúži klientom bez odkázanosti na pomoc iných a nie je vhodné pre tých, ktorí spadajú do vyšších stupňov odkázanosti, teda IV. až VI. Za tragickú smrť preto podľa nej môže vedenie zariadenia, ktoré svojej klientke neposkytlo adekvátnu a dostatočnú starostlivosť, ktorú potrebovala. Vo svojej argumentácii sa pritom odvoláva na zákon, v ktorom má byť presne vymedzený rozsah pomoci pre jednotlivých klientov a upozorňuje, že zranenej dôchodkyni prišla na pomoc opatrovateľka až o niekoľko minút po tragickej udalosti.
      Kraj v tejto súvislosti uvádza, že asociácia nedisponuje žiadnym odborným pracovníkom, ktorý by potvrdil pravdivosť jej tvrdení a hovorí len o domnienkach a vlastných predstavách. Šopová zároveň zdôrazňuje, že všetky takéto zariadenia v pôsobnosti kraja majú dostatok kvalifikovaného personálu, ako zdravotných sestier, opatrovateliek, sociálnych pracovníkov či  ošetrovateľov a platí to aj v prípade spomínaného zariadenia pre seniorov a o každého klienta je postarané tak, ako si to jeho stav vyžaduje. "Dovolila by som si povedať, že každý klient je pre nás dôležitý v zariadení sociálnych služieb," podotkla Šopová.
      Každý klient so zdravotným postihnutím, ktorý je do sociálneho zariadenia prijímaný, musí mať rozhodnutie o tom, že je odkázaný na sociálnu službu. V ňom sa okrem iného uvádza, aký stupeň odkázanosti má a aké sociálne služby potrebuje, čiže v čom všetkom je nesamostatný a potrebuje odbornú pomoc. Každému človeku sa podľa Šopovej poskytuje pomoc na základe jeho individuálnych potrieb a podľa miery odkázanosti. Niektorí napr. potrebujú pomoc "len" pri upratovaní či nákupoch, niektorí pri príprave stravy, iní aj pri obliekaní, kŕmení či umývaní.
      Pokiaľ ide o zariadenie pre seniorov v Rači, ide o bytový dom so samostatnými bytovými jednotkami, čiže jeho klienti – seniori a seniorky - bývajú samostatne. "Sú to ľudia, ktorí musia spĺňať podmienky na to, aby mohli samostatne bývať, čo znamená, že sa vedia o seba samostatne postarať a nepotrebujú takúto vysokú mieru podpory," priblížila Šopová. Jednotlivé kritériá sú posudzované ešte skôr, ako dostane klient v zariadení miesto. To získava na základe vzájomnej dohody oboch strán, ak zároveň spĺňa všetky potrebné kritériá a je v poriadku aj po psychickej stránke. Ak by nespĺňal čo i len jedno z kritérií, samostatne v tomto zariadení bývať nemôže. Ak aj je do zariadenia umiestnený a jeho zdravotný stav sa rokmi zmení, je preklasifikovaný a umiestnený do inej časti sociálneho zariadenia pre seniorov s vyššou mierou starostlivosti a podpory.
      "Najvyšší stupeň odkázanosti ale automaticky neznamená, že ten človek je už nesamostatný," zdôraznila Šopová. Hovorí len o tom, pri akých činnostiach potrebuje pomoc alebo dohľad, čiže slovné usmerňovanie.
      Nepotvrdenie cudzieho zavinenia potvrdila aj polícia. "Po vykonaní potrebných úkonov nebolo vo veci začaté trestné stíhanie a uvedenú vec evidujeme na príslušnom útvare v pôsobnosti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III ako udalosť," povedal pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.