Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

V prírode sa prebúdzajú kliešte, infikované sú najmä na brehu Váhu

Kategória: Spravodajstvo

S oteplením začali byť v prírode aktívne aj kliešte. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozornil, že na ne možno natrafiť už v marci, hoci je ich výskyt typický najmä pre obdobie od apríla do októbra.

Bratislava 25. marca (TASR) – S oteplením začali byť v prírode aktívne aj kliešte. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozornil, že na ne možno natrafiť už v marci, hoci je ich výskyt typický najmä pre obdobie od apríla do októbra.
      "Kliešte začínajú byť aktívne pri teplote od ôsmich do desiatich stupňov," povedala pre TASR hovorkyňa úradu Lenka Skalická. Nachádzajú sa na celom Slovensku, nie všetky sú však nosičom vírusu. "Nakazené kliešte sú predovšetkým pozdĺž brehov rieky Váh," spresnila. V tejto oblasti zaznamenávajú hygienici najvyššiu chorobnosť na kliešťovú encefalitídu, maximum výskytu má najmä v lete.
      Za endemické územie možno okrem okolia Váhu považovať aj juhozápadnú časť Slovenska, informovala hovorkyňa. Ide o pohorie Tríbeč, Vtáčnik, Nitriansku a Pohronskú pahorkatinu, oblasť Malých Karpát, okresy Trenčín, Nové Zámky, Nitra a Levice.
      Vlani hlásili lekári 117 ochorení na kliešťovú encefalitídu, predvlani šlo o 163 prípadov, čo bol najvyšší počet ochorení za posledných 20 rokov. Na toto ochorenie vlani nezomrel nik.
      "Najviac chorých, teda 35, bolo v Žilinskom kraji," povedala Skalická. Nasledoval Trenčiansky (33), Nitriansky (14), Banskobystrický (13), Prešovský (10), Bratislavský (5), Trnavský (4) a Košický kraj (3). Na žiadosť rodičov bolo proti kliešťovej encefalitíde zaočkovaných viac než 5500 detí do 15 rokov.
      Kliešťová encefalitída je zápalové ochorenie mozgu a mozgových blán, spôsobené vírusom. K prenosu infekcie dochádza cez prisatého kliešťa alebo konzumáciou tepelne neupraveného mlieka a mliečnych výrobkov od nakazených zvierat.
      Ochorenie má dvojfázový priebeh, prvá fáza pripomína skôr chrípku a po nej sa dostaví relatívne bezpríznakové obdobie. Druhú fázu sprevádzajú vysoké horúčky, silné bolesti hlavy, závraty, nevoľnosť, svetloplachosť, poruchy koncentrácie, poruchy reči, poruchy pamäti, poruchy rovnováhy, paralýza, môže nastať aj smrť.
      Pred kliešťovou encefalitídou sa možno najlepšie chrániť očkovaním, pomôže aj správny odev a použitie repelentov. Pozor si treba dať aj na neprevarené kozie, kravské či ovčie mlieko.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.