Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Záchranári sa v košickom centre budú cvičiť na zásahy aj vo virtuálnej realite

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Košice 12. mája (TASR) – Výučbu a tréning záchranárov v reálnych podmienkach umožňuje nové tréningové centrum Záchrannej služby Košice (ZSKE). Jeho súčasťou je sanitné vozidlo s kompletnou výbavou a trenažérom jazdy, modelový byt na nácvik rôznych typov zásahov, výcvikové figuríny či simulátor zásahu pri hromadných nešťastiach vo virtuálnej realite.

Sieť kamier s monitorovacou miestnosťou umožňuje spätné vyhodnotenie postupov pri zásahoch a odhaliť prípadné chyby. Tréningové centrum v prenajatých priestoroch ZSKE na Moldavskej ceste v Košiciach vybudovali za uplynulé štyri mesiace a je prvým svojho druhu na Slovensku. "Tou skladbou a konceptom, zodpovedne si dovolím povedať, že patríme minimálne medzi stredoeurópsku špičku," uviedol v stredu pri prezentácii pre novinárov riaditeľ ZSKE Bystrík Mucha.
Centrum čoskoro spustia do ostrej prevádzky a slúžiť bude na vzdelávanie, výcvik a tréning lekárov, zdravotníckych záchranárov a vodičov ZSKE. Záchranka je pripravená na spoluprácu aj s inými poskytovateľmi a ďalšími zložkami integrovaného záchranného systému (IZS) či školami. "Pre všetkých zdravotníkov pôsobiacich vo sfére urgentnej medicíny je mimoriadne dôležitá nielen teoretická, ale aj praktická príprava. Čím viac si toho odtrénujú, tým sebavedomejšie dokážu postupovať v stresujúcich podmienkach. Práve preto sme v tréningovom centre vystavali modelový dvojizbový byt a k dispozícii je aj kompletne vybavené sanitné vozidlo. Tréningové plochy monitorujeme kamerami, aby sme si spolu s lekármi i záchranármi mohli spätne vyhodnotiť celý priebeh zásahu," priblížil riaditeľ pre poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti ZSKE Ladislav Neubert.

Súčasťou výbavy sú zdravotnícke materiály a pomôcky, tréningové figuríny, prístroje na monitoring pacienta, ale aj moderné hydraulické nosidlá či automatický kompresný systém na stláčanie hrudníka. "Našou hlavnou prioritou je poskytnúť pacientovi čo najkvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť. Preto vkladáme veľké úsilie nielen do vytvorenia špičkových podmienok na tréning, ale aj do ďalšieho napredovania a udržateľnosti," uviedol Mucha.
Vybavenie centra video a audiotechnikou, počítačovým vybavením či nábytkom stálo podľa neho zhruba 30.000 eur s tým, že prístroje sú zapožičané od partnerov. "Čakáme od ministerstva zdravotníctva na schválenie 100.000 eur, aby nám pomohlo zafinancovať cez kapitálové výdavky trenažér, keďže ten je požičaný, plus softvéry," dodal. Celkovo sumu aktuálne odhadol na 170.000 eur, pričom podobné projekty sa podľa neho hýbu v miliónových sumách.

Zdroj: TASR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.