Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ZMOS: Optimalizácia siete nemocníc zhorší zdravotnú starostlivosť v regiónoch

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: ZMOS

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naďalej venuje veľkú pozornosť optimalizácii siete nemocníc, ktorá vo viacerých regiónoch Slovenska prinesie zhoršenie zdravotnej starostlivosti. ZMOS podľa slov svojho predsedu Jozefa Božika ešte do parlamentných volieb zvolá okrúhly stôl odborníkov v spolupráci s Asociáciou nemocníc Slovenska.

„35 000 občanov z regiónov Myjava a Partizánske podpísalo petíciu za to, aby nemocnice boli v druhej kategórii. Bojujeme o to, aby na Myjave a v Partizánskom boli zachované gynekologicko – pôrodnícke oddelenia, neonatologické a detské oddelenia. Opakovane som počas dnešného rokovania s tímom, ktorý sa na ministerstve zdravotníctva SR venuje optimalizácií siete nemocníc zdôrazňoval potrebu zachovania týchto nemocníc ako všeobecných nemocníc. V rámci ZMOS obhajujeme zachovanie všeobecných nemocníc v Kráľovskom Chlmci, v Snine, v Revúcej, v Partizánskom a na Myjave. V prípade viacerých nemocníc nie je schválená taká optimalizácia, aby bola naplnená časová dostupnosť 30 minút. Zrušenie oddelení tam, kde lekári sú, spôsobí zníženie dostupnosti zdravotných služieb. Mimoriadnym spôsobom sa skomplikuje výchova nových lekárov do ambulantnej sféry,“ upozornil počas tlačovej besedy, ktorú si pozrite TU, v piatok 28. júla 2023 predseda ZMOS a primátor mesta Partizánske Jozef Božik.

Obsah sa nezobrazuje, pretože nesúhlasíte s ukladaním cookies. Ak chcete zobraziť blokovaný obsah, zmeňte Nastavenie cookies.

Optimalizácia siete nemocníc je aj o ambulantných pohotovostiach pre deti. „Tam, kde sú lekári a je odhodlanie zotrvať, tam by ambulantné pohotovosti pre deti mali zostať zachované. Optimalizácia siete nemocníc zatiaľ nie je dokončená. Rokovali sme so všetkými relevantnými politickými stranami. Žiadali sme aj o to, aby ak chcú niektoré nemocnice, ktoré nespĺňajú vyššie programy a dostali dva roky čas na do vybavenie personálne a technicky, aby takýto čas bol venovaný aj nemocniciam, kde bolo povedané, že od 1.1.2024 nebudú mať takéto činnosti zazmluvnené,“ uviedol Jozef Božik.

ZMOS túto tému považuje za veľmi dôležitú a preto ju permanentne otvára. „Akým spôsobom tím, ktorý pracuje 3 roky na optimalizácii siete nemocníc pracoval na tom, aby boli zabezpečení lekári, ktorí v jednotlivých oblastiach chýbajú? Optimalizácia nie je optimálne nastavená a obávame sa toho, čo bude v regiónoch po 31. decembri tohto roka. ZMOS vyzýva k tomu, aby sme veci pomenovali správnym menom. Aby nemocnice, v ktorých sú lekári, mali šancu minimálne dva roky na splnenie kritérií ktoré dala optimalizačná komisia - podobne ako majú prechodnú dobu dva roky tie nemocnice, ktoré majú programy vyšších kategórii a nemajú ich ani personálne ani technicky kryté. Tam, kde sú ambulantní lekári v rámci súčasných bodov, chceme, aby tieto body boli zachované,“ informoval Jozef Božik, ktorý dodal, že túto tému majú spoločnú aj so samosprávnymi krajmi. 

„ZMOS ešte do parlamentných volieb zvolá okrúhly stôl odborníkov v spolupráci s Asociáciou nemocníc Slovenska. Budeme sa musieť na to systematicky pripraviť tak, aby od prvého dňa fungovania novej vlády bolo jasné, že ambíciou ZMOS bude aktívne prispieť k tomu, aby sa v horizonte štyroch, najneskôr ôsmich rokov, konečne začala situácia riešiť a nie iba to, že 15 rokov sme svedkami toho, ako zanikajú oddelenia, lôžka a celé nemocnice,“ dodal predseda ZMOS Jozef Božik.

Primátor Piešťan Peter Jančovič informoval, že v meste momentálne funguje ambulantná pohotovosť pre deti. „Nová vyhláška ju má zrušiť. Ak sa zruší v Piešťanoch detská ambulantná pohotovosť, bude vytvorená v Trnave. Rodič s chorým dieťaťom autom pôjde do Trnavy, kde mu povedia, že môže vydržať víkend doma, alebo bude musieť byť hospitalizovaný v Piešťanoch. Občan Piešťan pôjde s dieťaťom na pohotovosť v Trnave, aby mu povedali, či sa vráti do Piešťan domov, alebo pôjde do Piešťan do nemocnice. Je to znižovanie služieb pre občanov. Verím, že pohotovosti, ktoré sú schopné poskytovať starostlivosť, zostanú zachované,“ uviedol Peter Jančovič, ktorý poukázal aj na problém so starnutím pediatrov.

Riaditeľ nemocnice v Partizánskom Gabriel Krbúšik na tlačovej besede uviedol, že parametre problémových činností sa zo strany optimalizácie siete nemocníc nezmenili. „Do konca augusta dostaneme vyjadrenie, potom prídu na ťah poisťovne. Mám obavy, že tento vlak je rozbehnutý tak, že ťažko môžeme tento stav zvrátiť. Nejde len o zdravotnícku starostlivosť, ale aj o výchovu zdravotníckych pracovníkov aj pre ambulantnú sféru. Tieto regióny budú oproti väčším mestám výrazne znevýhodnené a postupne sa začnú vyľudňovať, lebo sa v nich bude ťažko žiť,“ upozornil Gabriel Krbúšik na skutočnosť, ktorú spôsobí optimalizácia siete nemocníc.

„Chcú nám zobrať detskú ambulantnú službu, s čím nemôžeme súhlasiť,“ informoval riaditeľ Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch Miroslav Jaššo. „Toto nie je v koncepte, nesúhlasí s tým, ako je robená optimalizácia siete nemocníc. Tá má jednu sieť, nekorešponduje so sieťou ambulantných pohotovostných služieb. Už len v tomto vidieť, že nie je nastavená dobre,“ povedal Miroslav Jaššo a poukázal aj na prípadné zneužívanie záchraniek.

„Zodpovedný rodič pôjde na pohotovosť v Trnave, menej zodpovedný si zavolá záchranku. Tá ho vyšetrí a odvezie do nemocnice v Piešťanoch, čím si ušetrí cestu do Trnavy a späť. Tu vidieť, aký je systém nekoncepčný. Dúfame, že ministerstvo ešte prehodnotí systém ambulantných pohotovostných služieb,“ dodal Miroslav Jaššo.

 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.