Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

ZP vlani hradili plánovanú liečbu v EÚ za 2,5 mil. eur

Kategória: Spravodajstvo

Medziročne zdravotné poisťovne zaplatili za liečbu svojich klientov v iných členských štátoch únie menej, spôsobené to môže byť aj tým, že pacienti čerpali menej finančne náročnú zdravotnú starostlivosť.

BRATISLAVA 29. júla (SITA) - Zdravotné poisťovne (ZP) vlani uhradili za plánovanú zdravotnú starostlivosť poskytnutú ich klientom v iných členských štátoch Európskej únie takmer 2,5 mil. eur. V medziročnom porovnaní na ňu vynaložili o 973 tis. eur menej. Podľa údajov zverejnených Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) Všeobecná zdravotná poisťovňa sa podieľala na celkovej čiastke 76,3 percentami, Dôvera 22,3 percentami a Union 1,4 percentami. "Pokles v reálnych úhradách mohol by spôsobený namietaním pohľadávok z iného členského štátu ZP, prípadne čerpaním finančne menej náročnej liečby," uvádza ÚDZS.

V porovnaní s rokom 2012 možno sledovať zvyšujúci sa záujem o liečbu v zahraničí. Celkový počet žiadostí stúpol zo 790 na minuloročných 827. Zdravotné poisťovne však nevyhoveli všetkým, sedem percent žiadostí zamietli. Najčastejším dôvodom bolo, že požadovaná zdravotná starostlivosť bola dostupná v primeranom čase na Slovensku, ďalší pacienti nedostali súhlas pre nedostatky v žiadosti. V troch prípadoch poistenci požadovali zaplatenie liečby za hranicami, ktorá však nie je poisťovňami uhrádzaná ani na Slovensku. Časť poistencov sa proti rozhodnutiu svojej zdravotnej poisťovne odvolala, v niekoľkých prípadoch uspeli. 

V uplynulom roku Slováci čerpali v iných krajinách únie aj ambulantnú starostlivosť, na ktorú nepotrebovali súhlas zdravotnej poisťovne. Stalo sa tak 1 630 krát. Refundácia výdavkov bola pacientom priznaná v 1 485 prípadoch, v celkovej výške 240 tis. eur. Ako vyplýva zo správy ÚDZS čerpanie ambulantnej starostlivosti bez súhlasu ZP vzrástlo medziročne o 43,7 %, počet prípadov preplatenia o 62,7 % a preplatená suma o 45,5 %. 

Väčší záujem o liečbu v zahraničí môže byť dôsledkom transponovania európskej smernice o právach pacientov pri cezhraničnej starostlivosti, ktorou sa pacientom rozšírili možnosti čerpania zdravotnej starostlivosti za hranicami Slovenska.

© 2014, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.