Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Ambulancie v ZAP podpíšu dodatky so zdravotnými poisťovňami

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: TASR

Bratislava 30. januára (TASR) - Ambulancie združené vo Zväze ambulantných poskytovateľov (ZAP) podpíšu dodatky so zdravotnými poisťovňami. Vyhlásila to prezidentka zväzu Jaroslava Orosová po pondelkovom stretnutí s rezortmi zdravotníctva a hospodárstva a zdravotnými poisťovňami. Podarilo sa podľa nej nájsť spôsob, ako identifikovať ambulancie, ktoré potrebujú pomoc pre vysoké ceny energií.

 "S potešením musím konštatovať, že sa nám spolu s Ministerstvom zdravotníctva SR a Ministerstvom hospodárstva SR podarilo nájsť spôsob, ako identifikovať a dohľadať ambulancie, ktoré potrebujú pomoc a vypadli zo schém pomoci, čo sa týka nárastu cien energií. Takisto sme uzavreli dohodu so zdravotnými poisťovňami, že kritické špecializácie budú násobne dofinancované prednostne. (...) Toto nám dovoľuje podpísať dodatky o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so zdravotnými poisťovňami," ozrejmila.

Hovorkyňa rezortu zdravotníctva Petra Lániková priblížila, že spôsob pomoci pre ambulancie sa bude ešte dolaďovať. "Ministerstvo hospodárstva prisľúbilo, že pomôže informovať týchto ľudí, aby si mohli požiadať o schémy pomoci, ktoré sú pripravené," doplnila. Rezort podľa nej podniká viaceré systémové kroky na stabilizáciu ambulantného sektora.

Ministerstvo zdravotníctva a ambulancie sa v piatok (27. 1.) dohodli na dofinancovaní sektora v objeme 283 miliónov eur. Zdroje sa majú rozdeliť rovnomerne medzi segment všeobecnej ambulantnej starostlivosti (73 miliónov eur) a špecializovanej ambulantnej starostlivosti (210 miliónov eur). V oboch prípadoch je rozdiel 20 percent oproti roku 2022. Poplatky pre pacientov by sa tak podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) zaviesť nemali. Orosová vtedy zdôraznila, že dohoda je zatiaľ len podmienečná. Chcela, aby sa ambulanciám garantovalo, že sa jednoducho dostanú k schéme pomoci pre energetickú krízu.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.