Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Ambulantní lekári si objednali spolu 13.632 dávok vakcíny

Kategória: Spravodajstvo Autor/i: Ministerstvo zdravotníctva SR

Do očkovania proti ochoreniu Covid-19 v ambulanciách všeobecných lekárov je zapojených už takmer 600 ambulancií z celého Slovenska. Aj vďaka ambulantným lekárom, ktorí očkujú svojich pacientov, je na Slovensku zaočkovaná už viac ako polovica dospelej populácie.

K dnešnému dňu (13. august 2021) záujem o očkovanie proti ochoreniu COVID-19 prejavilo 580 ambulantných lekárov.  V 32. týždni si objednali 4 218 dávok vakcín. Cieľom Ministerstva zdravotníctva SR bolo od počiatočných príprav očkovania v ambulanciách pripraviť proces tak, aby bol pre lekárov čo najjednoduchší, s minimom byrokratických úkonov.  Preto boli do tvorby celého procesu, teda od registrácie lekára cez objednanie vakcín až po vykazovanie, zapojení predstavitelia odborných spoločností lekárov a hlavní odborníci MZ SR.
 
Záujem ambulantných lekárov o očkovanie svojich pacientov od posledného júlového týždňa postupne rastie a objednávky v tomto týždni prekonali najsilnejší  júlový týždeň:
29. týždeň: 3.804 objednaných dávok
30. týždeň: 2.436 objednaných dávok
31. týždeň: 3.174 objednaných dávok
32. týždeň: 4.218 objednaných dávok.
 
Ambulantným lekárom je od začiatku k dispozícii webová stránka ministerstva, kde nájdu všetky informácie týkajúce sa očkovania, umiestnené na jednom mieste. Webovú stránku je možné nájsť na linku https://www.health.gov.sk/?Ambulantne-ockovanie. Do procesu očkovania môže lekár prihlásiť svoju ambulanciu niekoľkými klikmi, celý postup je vysvetlený priamo na stránke, ako aj v inštruktážnych videách  ministerstva:
 
Vakcíny, ktorú sú distribuované do lekární po celom Slovensku raz za týždeň,  lekár objednáva až po doručenej zmluve s Ministerstvom zdravotníctva SR a jej zverejnení v Centrálnom registri zmlúv – tento proces trvá približne 5 pracovných dní.
 
Povinnosťou lekára po zaočkovaní pacienta je tiež vykázať očkovanie v jeho elektronickej zdravotnej dokumentácii a umožniť tak vydanie Digitálneho COVID preukazu EÚ.
 
Ministerstvo tiež poskytuje ambulanciám podporu prostredníctvom emailových adries ockovanie.ambulant@health.gov.sk a otazky.odpovede@health.gov.sk
Ministerstvo zdravotníctva SR
www.health.gov.sk

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.