Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

B. Bystrica: RÚVZ bude mať od stredy nové špecializované pracovisko

Kategória: Spravodajstvo

V rámci Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici dochádza od stredy 15. novembra k zriadeniu Špecializovaného pracoviska pre diagnostiku Clostridium botulinum v potravinách a klinickom materiáli.

Banská Bystrica 14. novembra (TASR) - Špecializované pracovisko bude slúžiť pre potreby verejného zdravotníctva, ako aj klinickej medicíny. Jeho vedúcim sa stáva odborník Jozef Strhársky. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa RÚVZ Mária Tolnayová.
      "Pracovníci RÚVZ v Banskej Bystrici sa podrobne zaoberajú problematikou Clostridium botulinum od 13. augusta 2015, pričom výsledky a ich interpretácia sú akceptované aj medzinárodne," dodala.
      Podľa Tolnayovej ich pracoviská boli nezávisle, nestranne a odborne posúdené akreditačnou komisiou Slovenskej národnej akreditačnej služby pri plnení akreditačných kritérií a oficiálne im bola uznaná spôsobilosť vykonávať dôveryhodne molekulárno-biologickú skúšku v zmysle platných noriem na stanovenie DNA Clostridium botulinum typ A, B, E, F. Platnosť akreditácie je do 20. mája 2020.
      "Po verifikovaní našej schopnosti po vedeckej a odbornej stránke diagnostikovať Clostridium botulinum, ktoré môže slúžiť aj ako biologická zbraň, je tu neklamný prejav dôvery nadriadeného úradu a tiež jeho administratívne ocenenie, ktoré zároveň rozširuje služby verejného zdravotníctva. Ďakujem všetkým za spoluprácu a podporu pri kreovaní tohto pracoviska, čo v istom období nebolo vôbec ľahké," zdôraznil regionálny hygienik Cyril Klement.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.