Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Budúcim zubným lekárov pomôže vo výučbe nové pracovisko

Kategória: Spravodajstvo

Študentom zubného lekárstva na Slovenskej zdravotníckej univerzite (SZU) pomôžu pri štúdiu nové priestory, v ktorých môžu vykonávať prax.

Bratislava 8. januára (TASR) –  Z kapitálových výdavkov na ne prispelo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Rezort tak reaguje na nedostatok zubných lekárov na Slovensku. Nové priestory v utorok otvorila ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD).
      Mali by spĺňať najlepšie európske kritériá na výučbu budúcich zubných lekárov. "V podobných priestoroch sa učia študenti na európskych vysokých školách. Som hrdá, že SZU tento rok "vypustí do sveta" svojich prvých 20 študentov zubného lekárstva," uviedla Kalavská. Ministerka verí, že aj týmto krokom sa podarí slovenskému zdravotníctvu "dosaturovať" chýbajúcich zubných lekárov, ktorí budú poskytovať "špičkovú a kvalitnú" zdravotnú starostlivosť slovenským pacientom.
      Na novom pracovisku sa nachádzajú najmodernejšie zubnolekárske súpravy. Funguje na princípe tzv. mokrého odsávania. Zároveň sa tu separuje všetok nebezpečný odpad, ktorý pochádza z ústnej dutiny. Súpravy sú schopné v priebehu niekoľkých sekúnd sa pretransformovať pre ľavorukého medika. Zobrazovacia technika umožňuje okamžitú kontrolu zákrokov. Pracovisko s ôsmimi kreslami bude fungovať na dve zmeny. Do budúcnosti by malo vedieť obslúžiť 40 študentov zubného lekárstva. 
      Rektor SZU Peter Šimko mieni, že učebňa je aktuálne "najlepšie vybavená" pre zubných lekárov na Slovensku. Podľa jeho vyjadrenia 20 slovenských študentov neplánuje odísť za prácou do zahraničia. Šéfka rezortu zdravotníctva dodala, že predstavitelia MZ SR sa spolu s hlavnými odborníkmi pre zdravotníctvo pravidelne stretávali a vnímali potrebu dopytu po zubných lekároch. "Priemerný vek zubných lekárov v niektorých regiónoch je veľmi vysoký. Potrebujeme tu generačnú obmenu. A preto sa MZ SR snažilo maximálne pomôcť SZU, kde sme celkovo investovali z kapitálových výdavkov 400.000 eur," Novou učebňou chcelo ministerstvo motivovať študentov študovať práve zubné lekárstvo.
      Zubný lekár po šiestich rokoch štúdia okamžite, bez vykonania atestačnej skúšky, môže ísť poskytovať lekársku zdravotnú starostlivosť do regiónov. Preto je aj podľa Kalavskej pre budúceho lekára veľmi dôležitá prax, ktorú získa práve na škole. Ako dodal Peter Šimko, tomu zodpovedá aj 1500 hodín praktickej výučby. 
      Ako priblížila hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre zubné lekárstvo Neda Markovská, pri každom kresle sú dvaja študenti. "Reálne dostanú pacienta, musia ho vyšetriť, diagnostikovať. Každý proces, ktorý študent urobí, sleduje jeho vyučujúci. Pacient, ktorý sa zverí do rúk študentov, má istotu, že zákrok mu bude vykonaný kvalitne," spresnila. Problém však Markovská vidí v tom, že Slovensko má málo učiteľov k počtu študentov. "Európska norma hovorí, že na troch študentov klinickej praxe zubných lekárov by mal byť jeden učiteľ. My ich máme šesť až osem," vysvetlila.
      Odborníci spolu s ministerkou taktiež skonštatovali, že významnú úlohu pri liečení chrupu zohráva prevencia. Kalavská v tejto súvislosti pripomenula, že zdravotná starostlivosť je veľmi drahá, a preto je potrebné, "aby sme s rozvahou čerpali zdravotnú starostlivosť vo všetkých segmentoch".

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.