Portál určený zdravotníckym pracovníkom, právnikom a zamestnancom štátnych a verejných inštitúcií

Aktuality

Častá bolesť nôh, bledosť a únava u detí môžu predpovedať leukémiu

Kategória: Spravodajstvo

Ak je dieťa bledé, unavené, často sa mu tvoria modriny alebo má infekciu bez reakcie na antibiotiká, môže mať leukémiu. Ide o príznaky pri nedostatku červených krviniek, ktoré produkuje kostná dreň.

Bratislava 20. februára (TASR) – Ak je dieťa bledé, unavené, často sa mu tvoria modriny alebo má infekciu bez reakcie na antibiotiká, môže mať leukémiu. Ide o príznaky pri nedostatku červených krviniek, ktoré produkuje kostná dreň.
      "Pri takomto podozrení treba vyšetriť krvný obraz," povedala Alexandra Kolenová, prednostka Kliniky detskej hematológie a onkológie (KDHaO) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave. Urobiť krvné testy je podľa nej potrebné aj v prípade, ak sa dieťa sťažuje na bolesť nôh a pritom nemá ortopedický problém.
      Krvný obraz ukáže podľa Kolenovej veľa. V prípade, že v ňom dôjde k zmene a lekár zistí podozrenie, urobí punkciu kostnej drene, ktorá definitívne chorobu potvrdí alebo vyvráti. Výsledok je známy do niekoľkých hodín. Prvá diagnostika je podľa Kolenovej rýchla, trvá len deň. "A hneď v ten deň začíname dieťa aj liečiť," podotkla.
      Na Slovensku pribudnú ročne asi desiatky nových prípadov leukémie. Častejšie sa vyskytujú u chlapcov, nie je to však výrazný rozdiel. Odborníci podotýkajú, že kým v minulosti deti na toto ochorenie zomierali, dnes už možno vyliečiť viac ako 80 percent z nich.

Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

 

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.